//

Om- en bijscholing


Je kunt ook voor om- en bijscholing kiezen om te voldoen aan de inspanningsverplichting die aan de NOW 2.0 regeling is verbonden. Voor om- en bijscholing is subsidie beschikbaar via:

  • de overheid, met de regeling ‘Nederland leert door’ of
  • het A&O Fonds Grafimediabranche

Voor meer informatie of vragen, neem vooral contact met ons op:

Nederland leert door, gratis (online) scholingsactiviteiten

Voorwaarden:

  • Kort durende cursussen om vaardigheden te verbeteren
  • Cursussen en trainingen gericht op het verbeteren van de vaardigheden en vakgerichte bijscholing
  • Vakgerichte modules, oriëntatie op omscholing
  • Te volgen bij erkende onderwijsinstellingen
  • Om gebruik te maken van de scholingsmogelijkheden hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een deelnemende opleidingsinstantie. De opleidingsinstantie handelt verder de administratie en kosten af.

 

A&O Fonds Grafimediabranch, printmedia opleidingen

Voorwaarden:

  • KVGO lid
  • De opleiding moet bestaan uit minimaal 4 dagdelen

 

Opleidingen die binnen de regelingen vallen

Hieronder kun je de verschillende opleidingen vinden die beschikbaar zijn binnen de NOW 2.0 regeling.

Ben je geïnteresseerd neem dan contact met ons op voor verdere informatie.

A. Bedrijfsbureau

1.Kwaliteit, arbo & milieu

a.    Kwaliteit in het bedrijf 2 dagdelen
Via praktische workshops stomen wij medewerkers klaar om ISO 9001 te lanceren! Om het bedrijf als een soepele machine te laten draaien moet kwaliteit, en de zorg daarvoor, op alle niveaus binnen een bedrijf actief leven.
b.     Planmatig werken 2 dagdelen
Informatie volgt nog
c.      Introductie in de milieuzorg 2 dagdelen
De workshop-sessies geven een praktisch toepasbaar inzicht in de basiselementen van de milieuzorg. Indien daartoe behoefte bestaat, wordt het daardoor gemakkelijker de vervolgstappen te maken naar een totaal milieuzorgsysteem.
d.     Introductie in de arbozorg 2 dagdelen
Werkgevers, werknemers en de overheid hebben een groot gezamenlijk belang en eigen verantwoordelijkheid bij goede arbeidsomstandigheden. Maar voor velen van ons blijft de vraag: ‘Hoe zorg ik dat de Arbo en de Arbo RI&E praktisch wordt ingericht en optimaal aansluit op de praktijk?’ U gaat hiermee praktisch aan de slag.
e.     Preventiemedewerker grafimedia 3 dagdelen
De preventiemedewerker (of de directeur bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers) moet op zijn of haar taak berekend zijn. In veel gevallen is dan ook extra training nodig om aan de nieuwe Arbo-wetgeving te kunnen voldoen. Daarom deze op de bedrijfstak toegesneden training van drie dagdelen.
f.      Veilig omgaan met gevaarlijke stoffen 2 dagdelen
De workshop ‘Veilig omgaan met gevaarlijke stoffen in de praktijk’ besteedt aandacht aan alle aspecten waar medewerkers mee in aanraking kunnen komen bij de omgang met gevaarlijke stoffen. Te denken hierbij valt aan de inkoop, opslag, gebruik en afvoer van gevaarlijke stoffen. De workshop is laagdrempelig en is geschikt voor alle medewerkers die hiermee te maken hebben. Deelnemers zijn na afsluiting van de workshop (twee dagdelen) voldoende geïnstrueerd om veilig met gevaarlijke stoffen te kunnen werken.

 

2. Good manufacturing

a.     GMP: de grondbeginselen 2 dagdelen
Veel drukkerijen die leveren aan farmacie, cosmetica en automotive bedrijven hebben zich geconformeerd aan GMP. Maar ook voor ISO en BRC gecertificeerde bedrijven is Good Manufactering Practice de basis. Wat dit voor jouw productieafdeling betekent, leggen we graag uit in deze training.
b.     Introductie in Lean 2 dagdelen
Tijdens deze bijeenkomst krijg je een uitgebreide introductie van het begrip LEAN en een eerste praktische ervaring met LEAN werken (het leanspel).
c.      Lean Marketing 4 dagdelen
Geen eindeloze theorieën en dikke marketingplannen, maar praktische en herkenbare theorie afgestemd op de praktijk. Door praktijkopdrachten ga je aan de slag met marketing en streven we naar kleine, maar belangrijke, verbeterpunten en veel rendement voor de cursisten. De opdrachten zullen vanuit LEAN gebaseerd zijn op bestaande LEAN tools zoals Kaizen.

 

3. Sales & marketing

 

a.     Effectief verkopen binnen het MKB-bedrijf 4 dagdelen
Speciaal voor MKB bedrijven bieden wij een praktische verkooptraining aan om te helpen bij het verbeteren van alle activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van de verkoop van  producten en diensten.
b.     Calculatietraining 4 dagdelen
In deze training van vier dagdelen gaat het om het doel en inzicht in de calculatiemethoden. Je leert waarom bepaalde calculatiebeslissingen genomen worden en wat de effecten daarvan zijn op de productie en de prijs.
c.      Kostprijsbepaling 4 dagdelen
Een ondernemer moet op de hoogte zijn van de kostenstructuur binnen het bedrijf. In deze cursus komen de diverse vormen van kostprijsbepaling aan de orde en krijg je zicht hoe je de kostprijs van een product of dienstverlening kan berekenen.
d.     Sociale media en marketing 2 dagdelen
Social media zijn niet meer weg te denken. Ook bedrijven maken er steeds meer gebruik van om hun communicatieboodschappen te verspreiden. Maar ook om te monitoren wat er in hun sector gebeurt, kennis op te doen en om in te kunnen spelen op de vragen in de markt.
e.     Social selling 6 dagdelen
Informatie volgt nog
f.      Klantgericht denken en handelen 2 dagdelen
Klanten doorlopen een aantal fasen op hun zogenoemde ‘customer journey’. Het doel is natuurlijk om in iedere fase het klantencontact waardevol te maken om zo de totale klantervaring te optimaliseren. Hoe creëer je die toegevoegde waarde? Door de 5 customer journey fasen te optimaliseren!

 

4. Aansturen/ communiceren

 

a.     Leidinggevende intro 6 dagdelen
Deze introductieopleiding geeft je precies de bagage die je nodig hebt voor die eerste maanden als nieuwe leider. Van inzicht in je nieuwe rol en leiderschapsstijl tot praktische tips over hoe je communiceert en teamleden aanstuurt.
b.     Management training & assessment 4 dagdelen
Het beste uit mensen naar boven halen vraagt om goed leiderschap, maar leiding geven aan een bedrijf kan soms ook eenzaam zijn. Weet jij waar jouw talenten liggen, je sterkten? En welke sterkten heeft het bedrijf nodig? Deze vragen gaan wij met je bespreken en beantwoorden in vier modulen.
c.      Projectmatig werken met communicatiemedia 4 dagdelen
Met deze training sluiten we aan bij de behoefte van grafimedia- en communicatiemedia bedrijven om praktische inzichten te krijgen in het produceren van crossmediale communicatiemiddelen. De training is bedoeld  voor directie en management van bedrijven in de grafimedia, uitgeverij, reclame en vormgeving en digitale producties.
d.     Communiceren en samenwerken 3 dagdelen
De kracht van een bedrijf wordt bepaald door de mensen die er werken.
Om succesvol te blijven en om nog meer kracht uit de organisatie en haar mensen te halen, organiseren wij deze driedaagse workshop bestaand uit een outdoor training en indoor activiteiten met als resultaat een persoonlijk actieplan per deelnemer.
e.     Workshop de leidinggevende als coach 2 dagdelen
Een leidinggevende stuurt zijn team aan en begeleidt (nieuwe) medewerkers. Een goede begeleiding leidt tot nieuwe vaardigheden en inzichten bij de medewerkers met betere resultaten op de werkvloer als gevolg. De coach laat de medewerkers groeien. In deze workshop groeit ook de leidinggevende bij het uitvoeren van zijn taak als coach?
f.      Praktijktraining gespreksvoering (met acteur) 4 dagdelen
Als operationeel leidinggevende voer je verschillende soorten gesprekken met medewerkers. De modellen voor de verschillende gesprekken ken je wel maar je gesprekspartner is niet altijd voorspelbaar.  In deze training krijg je een verdieping van verschillende gespreksvormen en kan je oefenen met een acteur.
g.     In gesprek met je team 2 dagdelen
Als leidinggevende vergeet je nog wel eens dat er ook aan de niet technische kant een en ander te doen is om je team goed te laten samenwerken.  Je leert vormen van teamgesprekken  en krijgt tips tijdens de praktische oefeningen.
h.     Praktijkopleider 4 dagdelen
In korte tijd ontdek je hoe je jouw kennis en vaardigheden overdraagt en een goede werkhouding stimuleert. Je zult merken dat je daar straks nog meer plezier aan beleeft en dat door toepassing van de slimme tips en trucs anderen meer van je aannemen!
i.       Praktijkcoach 4 dagdelen
Doordat je nieuwe inzichten opdoet over bijvoorbeeld motivatie en leerstijlen kun je nog beter jongeren en collega’s coachen. Maar wat het echt leuk maakt, is dat je ook gaat nadenken over het opleidingsbeleid en de leercultuur in jouw organisatie. Lekker uitdagend en weer even een niveau hoger!
j.       Coaching op de werkvloer 2 dagdelen
Informatie volgt nog
k.      Training on the job 2 dagdelen
Informatie volgt nog
l.       Leren leren 2 dagdelen
Informatie volgt nog

B. DTP en Vormgeving

1. Werken met Adobe pakketten

a.     Update Adobe CC 6 dagdelen
In deze training worden de belangrijkste nieuwe features van de CC versies 2018, 2019 en 2020 met name gericht op foli. Hierbij wordt vooral gekeken naar de pakketten InDesign, Photoshop en Illustrator.
b.     Slimmer werken met Adobe Photoshop 2 dagdelen
In een kort tijdsbestek leer je een aantal handige en praktische toepassingen van Photoshop te gebruiken. Aan de orde komen o.a.:
Tekenen, vrijstaand maken, teksten, vectoren en handelingen automatiseren.
c.      Slimmer werken met Adobe InDesign 2 dagdelen
In een kort tijdsbestek leer je een aantal handige en praktische toepassingen van InDesign te gebruiken. Aan de orde komen o.a.: voorkeuren van InDesign, tekst plaatsen en opmaken, werken met stijlen en stramienen, objecten en vormen, documentcontrole en bibliotheek.
d.     Slimmer werken met Adobe Illustrator 2 dagdelen

In een kort tijdsbestek leer je een aantal handige en praktische toepassingen van Illustrator te gebruiken. Aan de orde komen o.a.:

De optimale routing bij het werkenmet Illustrator, hoe een flexibel, goed uitwisselbaar artwork op te bouwen, venster eigenschappen, vormgeving, afbeeldingsstijlen enz.

e.     Werken met templates in Adobe Photoshop 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

f.      Werken met templates in Adobe InDesign 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

g.     Werken met templates in Adobe Illustrator 2 dagdelen
Informatie volgt nog.
h.     Snel op weg met Adobe After Effects 2 dagdelen
Tijdens deze cursus leer je enkele basics van video-editing zodat je al snel 3D-animaties maakt.
i.       Animaties maken met Adobe Animate 4 dagdelen
Tijdens deze cursus leer je hoe je interactieve en geanimeerde content ontwikkelt. Van het tekenen van objecten tot het exporteren op basis van HTML5, CSS3 en Javascript. Het is geen saai werk achter de schermen, maar absoluut de moeite waard!

 

2. Ontwerp

a.     Typografie 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

b.     Concepting 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

c.      Logo en huisstijl maken (web en print) 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

d.     Packaging design 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

C. Druktechnieken

1. Algemeen

a.     Intro Grafimedia Technieken 6 dagdelen
In de opleiding grafimedia technieken volg je een product van eerste idee tot aflevering. Je maakt kennis met de verschillende technieken in prepress, press en afterpress. En leert veel over kwaliteit van verpakkingen en drukwerk.
b.     Basis operator 6 dagdelen
In deze opleiding maak je kennis met de basisbeginselen van het drukproces. Zoals welke kennis en vaardigheden nodig zijn om je werk goed te kunnen uitvoeren. De druktechnieken die daarbij belangrijk zijn. Maar ook wat jouw rol is op de werkvloer.
c.      5S (6S) 4 dagdelen

Bent u met uw organisatie bezig de werkplekken rond de machine te verbeteren? Of is het tijd om de werkomgeving netter, veiliger én efficiënter in te richten? In deze tweedaagse, praktisch ingerichte workshop gaan deelnemers systematisch aan de slag om hun werkplek te verbeteren.

Voor iedereen op de productievloer.

d.     Colormanagement 4 dagdelen
Is het voor jouw klanten cruciaal dat de kleuren van drukwerk exact lijken op het origineel? En dat elke keer opnieuw? Dan is de opleiding Colormanagement een aanrader. Je leert in deze opleiding hoe je kleuren met behulp van profielen optimaal overdraagt van het ene apparaat naar het volgende.
e.     Fotospectraalmeting 2 dagdelen
Veel drukkerijen passen fotospectraalmeting toe. Je ziet het vooral bij  de prepress en/of inktvoorbereiding maar ook aan de machine neemt het gebruik toe. Deze training geeft een goed praktisch inzicht in kleur, het meten van kleur, de variabelen die kleurmeting beïnvloeden en de effecten hiervan op het color gamut.
f.      Papier & Karton  1 dagdelen

Informatie volgt nog


2. Offset druk

a.     Intro offset 6 dagdelen

Informatie volgt nog.

b.     Kleurmeting voor offset 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

c.      Densitometrie voor offset 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

d.     Led UV voor offset 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

e.     Troubleshooting 4 dagdelen
Is er nog (te) veel down-time doordat een drukker veel tijd nodig heeft voor probleem analyse? In deze training krijgt de drukker meer inzicht in praktische-  en veel voorkomende problemen. Hij leert op systematisch wijze een probleem aan te pakken en verbetert zo zijn probleemoplossend vermogen. Uw benefit: minder stilstandtijd, minder afval en concrete verbeterpunten.

3. Zeefdruk

a.     Basistraining zeefdrukken 4 dagdelen

Informatie volgt nog.

4. Flexodruk

 

a.     Intro flexo 6 dagdelen

Informatie volgt nog.

b.     Flexo: right first time 2 dagdelen
In deze tijd waar waste reductie en tijdsbesparing belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering zijn, is Right First Time het ultieme doel. In deze 3 uur durende training belichten we alle belangrijke aspecten hierbij en  leert u het optimale uit uw productiemiddelen te halen.
c.     Flexo: de drukvorm 2 dagdelen
Een stukje algemene kennis van flexo drukvorm productie maar zeker ook de laatste ontwikkelingen op gebied van flexo drukvormen. In een dag (weer) op de hoogte!
d.     Kleurmeting voor flexo 2 dagdelen
Fotospectraalmeting wordt al bij veel flexo drukkerijen toegepast. Met name bij de prepress en/of inktvoorbereiding. Aan de machine werkt men er ook steeds meer mee. Deze training geeft een goed praktisch inzicht in kleur, het meten van kleur en de variabelen die kleurmeting beïnvloeden.
e.     Densitometrie voor flexo 2 dagdelen
Meten is weten. Als je weet wát je meet! En dat weet je na deze tweedaagse! In flexo wordt bij regelmaat de densiteit van een volvlak CMYK gemeten. Maar welke andere mogelijkheden zijn er nog meer? Tevens leggen we de relatie tussen gemeten afwijkingen en de procesparameters zoals inkt en rasterwals. Optimaliseer de inzet van de densitometer en de kennis met betrekking tot de ‘kleur’ invloeden!
f.      Led UV voor flexo 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

g.     Troubleshooting 4 dagdelen
Is er nog (te) veel down-time doordat een drukker veel tijd nodig heeft voor probleem analyse? In deze training krijgt de drukker meer inzicht in praktische – en veel voorkomende problemen. Hij leert op systematisch wijze een probleem aan te pakken en verbeterd zo zijn probleemoplossend vermogen. De benefit: minder stilstandtijd, minder afval en concrete verbeterpunten.

5. Diepdruk

a.     Intro diepdruk 6 dagdelen

Informatie volgt nog.

b.     Diepdruk: right first time 2 dagdelen
In deze tijd waar waste reductie en tijdsbesparing belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering zijn, is Right First Time het ultieme doel. In deze training belichten we alle belangrijke aspecten hierbij en  wordt het optimale uit de productiemiddelen halen geleerd. 
c.     Diepdruk: de drukvorm 2 dagdelen
Een stukje algemene kennis van Diepdruk Cilinder productie maar zeker ook de laatste ontwikkelingen op gebied van diepdruk cilinders. In een dag (weer) op de hoogte!
d.     Kleurmeting voor diepdruk 2 dagdelen
Fotospectraalmeting wordt al meer in diepdrukkerijen toegepast. Met name bij de prepress en/of inktvoorbereiding. Aan de machine werkt men er ook steeds meer mee. Deze training geeft een goed praktisch inzicht in kleur, het meten van kleur en de variabelen die kleurmeting beïnvloeden.
e.     Densitometrie voor diepdruk 2 dagdelen
Meten is weten. Als je weet wát je meet! En dat weet je na deze tweedaagse! In diepdruk wordt bij regelmaat de densiteit van een volvlak CMYK gemeten. Maar welke andere mogelijkheden zijn er nog meer? Tevens leggen we de relatie tussen gemeten afwijkingen en de procesparameters zoals inkt en rasterwals. Optimaliseer de inzet van de densitometer en de kennis met betrekking tot de ‘kleur’ invloeden!
f.      Troubleshooting 4 dagdelen
Is er nog (te) veel down-time doordat een drukker veel tijd nodig heeft voor probleem analyse? In deze 2-daagse training krijgt de drukker meer inzicht in praktische – en veel voorkomende problemen. Hij leert op systematisch wijze een probleem aan te pakken en verbetert zo zijn probleemoplossend vermogen. Het benefit: minder stilstandtijd, minder afval en concrete verbeterpunten.

6. Digitaal printen

a.     Security drukwerk 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

b.     Troubleshooting 2 dagdelen

Informatie volgt nog.

D. Nabewerking/afwerking

1. Algemeen

a.     Basisoperator 6 dagdelen

Informatie volgt nog.

 

2. Stansen

a.     Stansvorm herstellen en aanpassen 4 dagdelen
Een praktijkgerichte cursus om stansvormen te repareren / herstellen. Hierbij gaat het om zowel nieuwe als ook bestaande stansvormen.
Naast het verhelpen staat ook het voorkomen van stansvormproblemen die veroorzaakt worden in het voortraject centraal.
b.     Stansproductie optimaal voorbereiden 4 dagdelen
De communicatie en besluitvorming met betrekking tot orders binnen drukkerijen en kartonnage bedrijven beter en verfijnder op elkaar afstemmen voor het optimaliseren van het productieproces. We gaan tijdens de opleiding de optimalisering van het productieproces eens goed “onder de loep te nemen”. Welke gevolgen hebben de beslissingen van de werkvoorbereider en planner op het productieproces.

3. Vouwplakken

 

a.     Workshop troubleshooting vouwplakken 2 dagdelen
Via een interactieve workshop van 2 dagen pakken we veel voorkomende problemen tijdens het vouwplakken aan. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om problemen die kunnen optreden tijdens het aanbrengen van de dispersie verlijming of hotmelt verlijming of het niet vouwen of terugvouwen van kleppen of problemen met binnen- en buitenplakkers. Uiteraard is deze workshop maatwerk bij jou op locatie.

 

4. Snijden, vouwen en brocheren

 

a.     Snijmessen,  snijlatten en persdruk, en de invloed hiervan. 4 dagdelen

Bij het snijden komt het echte vakmanschap aan op de wijze van instellen van de snijmessen in samenhang met de overige instellingen in de snijmachine.

Wat is het effect van de persdruk op de slijtage van de messen enz. In deze workshop ga je dit eens nader bekijken.

Beoordelen van de tekens op een drukvel  4 dagdelen
Informatie volgt nog.
Geniet brocheren met de Muller Martini.  4 dagdelen
Welke soorten hechtkoppen zijn er en welk onderhoud is daarbij nodig. Wat is de beste afstelling voor een bepaald product. Alles wat je hieromtrent zou willen weten komt aan de orde.
Lijmen voor Gelijmd brocheren  4 dagdelen
Maak kennis met diverse lijmsoorten voor gelijmd brocheren. Iedere lijm heeft zo zijn eigen eigenschappen  en daarmee zijn ze geschikt voor verschillende  toepassingen. Verdiep jouw kennis en weet welk type lijm je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde productie.
E. Digitaal vaardig

1. Digitale zelfredzaamheid

a.     Kennismaking  Windowscomputer en randapparatuur 1 dagdelen
Je gaat werken met een computer. In deze workshop raak je vertrouwd met de onderdelen van de computer en  leer je hoe je ermee moet werken. Het is vooral leren door doen.
b.     Mail versturen, ontvangen en opslaan 1 dagdelen
Outlook is een veel gebruikt programma voor het werken met e-mail, een agenda en het opslaan van gegevens van contactpersonen. Je leert hier handig gebruik van te maken en optimaal gebruik te maken van een aantal toepassingen.
c.     Verkenning internet 1 dagdelen
Via internet heb je toegang tot het wereld wijde web (WWW.) Je leert hoe je hierop kan zoeken en favoriete pagina’s kan opslaan en nog veel meer praktische zaken

 

2. Digitaal werken met 365

a.     Office 365 1 dagdelen
Werken met office inclusief bestandsbeheer via onedrive en sharepoint
Met Office 365 werk je in de Cloud. Overal waar je bent en op ieder device heb je toegang tot jouw bestanden. Deze nieuwe mogelijkheden. vragen om een andere manier van werken. In deze korte cursus leer je de basis van werken met Office 365 en de cruciale rol voor Onedrive en Sharepoint daarbij
b.     Teams 1 dagdelen
Met de Office 365 applicatie Teams kan je eenvoudig samenwerken binnen een project. Zowel met interne- als externe projectdeelnemers kan je binnen een aangemaakte project, bestanden-, kennis- en data- delen, chatten enz. Verken in deze workshop de mogelijkheden.
c.      Online vergaderen (via Teams) 1 dagdelen
Tijdens de Coronacrisis bleek Teams een ideale manier om op afstand met elkaar te overleggen. Elkaar zien en horen, een scherm delen alsof je bij elkaar zit. Maak kennis hiermee en leer  hoe je zo’n overleg of vergadering eenvoudig organiseert.
d.     One Note 1 dagdelen
o.a. meeting Note

3. Veilig op het internet

 

a.     Phishing herkennen 1 dagdelen
Criminelen proberen steeds vaker op slinkse wijze jouw inlog gegevens van een bank te verkrijgen. Dit doet men niet alleen via valse e-mails maar ook door de telefoon of via een website, bijvoorbeeld van een internetwinkel.
Door alert te zijn en te weten waarop je moet letten kan je veel problemen voorkomen.
b.     Voorkom een datalek 1 dagdelen
Je wilt als bedrijf niet dat de gegevens van jouw klanten op straat komen te liggen. Hackers zijn er vaak op uit om die informatie te verzamelen. Weet daarom hoe je dat als bedrijf kunt voorkomen en wat je moet doen  als je toch een datalek ontdekt.