Algemeen:
Het zeefdrukvak is zeer divers. Het beste is het geheel onder te verdelen in drie hoofdgroepen. De grafische zeefdruk, de textiel zeefdruk en de industriële zeefdruk. Zeefdruk kan worden toegepast op veel materialen zoals hout, papier, glas, metaal en kunststoffen. Het is een sjabloneertechniek waarbij de drukinkt door kleine openingen in de drukvorm overgebracht worden op het materiaal.
Voor wie is de basisopleiding zeefdruk bedoeld?
Deze opleiding is interessant voor jou als je nog geen of beperkte ervaring hebt met zeefdruk. Tot de deelnemers behoren onder meer drukkers, grafisch kunstenaars, standbouwers en procesoperators van industriële bedrijven die werken met zeefdruk.
Wat leer je tijdens de opleiding zeefdruk?
Met deze opleiding leer je de basis van het zeefdrukken en krijg je alle informatie die je nodig hebt om zelf met zeefdruk aan de slag te gaan. Of je nu wilt drukken op textiel, metalen, hout, papier of kunststof.
Wat is het niveau van de basisopleiding zeefdruk?
Je hebt geen vooropleiding nodig voor deze opleiding. Natuurlijk ontkom je niet aan theorie, maar je gaat vooral veel zelf aan de slag met zeefdrukken. Daardoor is de opleiding goed te volgen als jij op mbo-niveau denkt en werkt.
Wat is de duur van de opleiding?
De opleiding duurt 2 dagen. Na afloop van de opleiding ontvang je een bewijs van deelname.
Verder ontwikkelen na de basisopleiding zeefdruk?
GOC biedt de mogelijkheid om een aanvullende workshop Textiel zeefdruk te volgen. Daarin verdiep je je in de vele mogelijkheden van het drukken op textiel. Een andere mogelijkheid is de workshop UV-technologie toepassen in de zeefdruk.
Workshop Zeefdruk op textiel
Tijdens deze workshop krijgt de GOC cursist inzicht in de diverse mogelijkheden van de textieldruk. Binnen de zeefdruk neemt textieldruk een bijzondere plaats in. We kunnen drukken op de stof maar ook in het textiele weefsel. En dat is weer afhankelijk van de inkten die daarvoor worden ingezet. Aan zeefdruk op textiel worden hoge eisen gesteld. Tijdens de workshop wordt er aandacht besteed aan onder meer de grip en de kleur- en wasechtheid. Omdat er ook veel gebruik gemaakt wordt van transfers komen ook deze aan de orde. Zo zijn er speciale effecten mogelijk zoals puff, glitter of een glow in the dark effect.