//

‘Als je beter begrijpt wat je doet, kun je problemen makkelijker oplossen’


Het bedrijf uit Terneuzen maakt jaarlijks ruim vier miljard kartonnen drankverpakkingen voor zuivel, sap, soep, saus en water. Dat gebeurt in een imposante fabriek met een vloeroppervlakte van 13.000 m2. Hier bedienen vijf ploegen samen volcontinu de moderne UV flexo machines.

Hoe is UV-inkt samengesteld? Hoe werkt een densitometer precies? Welke configuraties hebben onze machines? En hoe wordt een drukplaat eigenlijk belicht? Tijdens een incompany opleiding leren de flexodrukkers van Elopak de theorie achter hun dagelijks werk.

Vergroten theoretische kennis
Naast vakmensen gaat het deels om uitzendkrachten. Die komen als rollenman binnen en werken zich steeds verder op in het productieproces. ‘Het zijn allemaal handige jongens die redelijk tot goed kunnen drukken, maar lang niet altijd een grafische achtergrond hebben. Daarom investeren we nu in het vergroten van hun theoretische kennis’, vertelt praktijkbegeleider Klaas Bevers.

Portfolio-opdrachten en excursies
Elke maand duiken de flexodrukkers één dag het klaslokaal in. Gewoon intern bij Elopak. Dat scheelt veel reistijd. Ze volgen vijf blokken met theorielessen en maken in totaal 26 portfolio-opdrachten. Verder kijken ze mee bij andere afdelingen binnen Elopak en gaan ze regelmatig op excursie, bijvoorbeeld naar een inktfabriek of producent van doseerwalsen.

Certificaat op mbo-niveau
De opleiding wordt afgesloten met een theorieexamen en een examen aan de UV flexo machine. Wie slaagt, ontvangt een certificaat op mbo-niveau 3. Het resultaat? Volgens Bevers is het probleemoplossend vermogen van de drukkers toegenomen. ‘Als er iets niet goed gaat tijdens het drukproces, moet je uitzoeken hoe dat komt. Het helpt dan enorm als je begrijpt wat je doet en hoe de materialen die je gebruikt gemaakt zijn. Bovendien maakt het je werk interessanter.’

Positieve reacties
De samenwerking tussen GOC en Elopak dateert al uit 2003. Recent hebben opnieuw twee ploegen het opleidingstraject afgerond. Binnenkort start een nieuwe groep met de theorielessen. De reacties? Die zijn volgens de Zeeuwse praktijkbegeleider positief. ‘De jongens zijn enthousiast, het loopt gewoon allemaal lekker.’

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].