//

De meewerkend voorman is in the lead


Praktisch leidinggeven voor voormannen

De meewerkend voorman is een belangrijke schakel tussen management en de werkvloer. Momenteel is een trend zichtbaar waarbij steeds meer leidinggevende taken op het bordje van de voorman komen te liggen. Een functieverzwaring die vraagt om gedegen kennis en training. IPB Printing koos daarom voor de maatwerkopleiding Praktisch leidinggeven voor voormannen van GOC.

 iPB Printing BV is gevestigd in Reusel. Het bedrijf is al meer dan tachtig jaar een toonaangevende producent van In Mould Labels en flexibele verpakkingen voor de business-to-business-markt zoals brouwerijen, levensmiddelen, cosmetica en farmacie.

De kwaliteitseisen die klanten aan het werk van iPB Printing stellen worden steeds strenger. Eén van de doelstellingen van het bedrijf is daarom het verhogen van het vakmanschap en de professionaliteit van hun medewerkers. GOC werd gevraagd om de meewerkend voormannen van de drukkerij op te leiden, om zo hun leiderschapsvaardigheden te vergroten.

Op gevoel

René Broeders is één van de vier voormannen binnen iPB die de opleiding volgde. Hij werkt al 25 jaar voor het bedrijf, waarvan de laatste tien jaar als voorman. “Een rol die prima bij me past, maar waar ik officieel nooit voor opgeleid ben”, vertelt hij daarover. “Na een kwart eeuw als drukker kan ik wel zeggen dat ik het vak van binnen en buiten ken, maar het leidinggeven deed ik veelal op gevoel.

Samen met drie collega-voormannen volgde René een incompanyopleiding van zeven dagdelen, waarbij de GOC-docent theorie en praktijkcases uit het eigen bedrijf afwisselde. “Dat was een prettige insteek, want ik ben niet zo leergierig als het puur om theorie gaat”, lacht René. “Met mijn 59 jaar had ik mezelf sowieso niet meer in de schoolbanken verwacht, maar ik moet zeggen: het is me echt 100% meegevallen. Natuurlijk, het studeren en maken van thuisopdrachten ging de ene keer makkelijker dan de andere. Maar de docent gaf prettig les en had duidelijk kennis van zaken. Zij wist ons precies te vertellen wat voor type leidinggevende we waren en hoe we onszelf in die rol kunnen verbeteren.”

Geleerde lessen
Met zijn tien jaar in functie was René de meest ervaren voorman in de groep. Toch heeft hij het gevoel dat de opleiding hem veel gebracht heeft. “Sowieso ben ik van mening dat je nooit te oud bent om te leren. Je kunt jezelf altijd bijspijkeren. Maar ik merkte al tijdens de opleiding dat ik dingen in de praktijk ging brengen. Meer complimenten geven bijvoorbeeld. Mensen laten uitpraten en hun mening meenemen in het proces. En tijdig ingrijpen als je een conflict tussen collega’s opmerkt. Allemaal dingen die je vaak uit jezelf al doet, maar die ik nu heel bewust kon oppakken.”

Zijn vernieuwde kennis draagt bij aan een betere sfeer op de werkvloer, merkt René. “Bij conflicten is het vaak zo dat dingen weer wegebben. Nooit worden uitgepraat. Het lijkt opgelost, maar de frustratie blijft hangen. Nu pak ik het meteen aan door de collega’s het conflict te laten uitspreken. Je merkte dan direct de opluchting bij iedereen. Belangrijk, want je staat toch dagelijks met elkaar aan de machines. Zeker als meewerkend voorman, die tussen de collega’s staat, is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de sfeer op de werkvloer goed blijft. Deze extra kennis helpt daarbij.”

De opleiding ‘Praktisch leidinggeven voor voormannen’, gegeven bij iPB Printing BV, is een maatwerkopleiding gericht op het leidinggeven op de werkvloer. De deelnemers leren, gebruikmakend van onder meer rollenspellen, hoe ze medewerkers kunnen aansturen door middel van motivatietechnieken, en hoe ze om kunnen gaan met weerstand en afwijkende karakters van mensen. Rollenspellen, zelfanalyse, opdrachten, discussies en ervaringsuitwisseling komen allemaal terug in de praktijkgerichte opleiding.

Geïnteresseerd in een in companytraject of wil je meer informatie over onze opleidingen? We maken graag een afspraak. Bel of mail naar (0318) 53 91 19, [email protected].
Gebruik deze link voor ons totale aanbod aan reguliere opleidingen op het gebied van management & leidinggeven.