//

‘De opleiding was echt afgestemd op ons werk’


Na 25 jaar aan de flexopers, leer je Eelco Kiewiet niet snel meer iets nieuws. Toch voegde de incompany opleiding tot technisch operator van GOC wel degelijk iets toe voor de eerste drukker van Stempher uit Rijssen.

Samen met een groep ervaren collega’s en potentiële eerste drukkers ging hij de diepte in op het gebied van flexodruk. “We hebben bijvoorbeeld een hele les gehad over het drukken van wit”, vertelt Eelco. “Dan kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met overzetten en blokken. Hoe voorkom je dat?”

 


Excursies en cases

De groep bracht ook bezoeken aan andere (flexo)drukkerijen om daar eens mee te kijken in het drukproces. “Dat was heel interessant”, zegt Eelco. “Wat ik ook mooi vond, was dat de opleiding echt was afgestemd op ons werk en we ook zelf problemen konden inbrengen. Dan gooide de trainer het programma ter plekke om en doken we er samen in.”

Optrekken aan elkaar

De waarde van de opleiding voor Stempher? Die zit ‘m niet alleen op kennisvlak, geeft printmanager Niek Ebeltjes aan. “In de opleiding konden onze talentvolle, aankomende eerste drukkers zich optrekken aan ervaren medewerkers zoals Eelco. De groep is qua niveau naar elkaar toegegroeid. En dat gewoon in eigen huis, dus zonder reistijd, en met een programma dat was afgestemd op onze behoeftes.”


De basis op orde

Stempher werkte al enige jaren samen met GOC. Zo rondde onlangs een groep van hulpdrukkers en tweede drukkers de opleiding machineoperator flexodruk van GOC af. “Daarin gingen we helemaal terug naar de basis. Hoe zit inkt in elkaar, wat is een rasterwals, waarvoor dient een sleeve? Het resultaat is dat medewerkers nu beter begrijpen waar ze mee bezig zijn en hoe delicaat het proces en de materialen zijn. Je staat aan een gigantische machine, maar een afwijking van een paar duizendsten kan een enorm verschil maken.”

Opleiden van zij-instromers

Voor het verpakkingsbedrijf uit Rijssen is opleiden een speerpunt. Niek: “Er komen hier steeds nieuwe medewerkers binnen. Sommigen hebben ervaring met flexodruk, maar de meesten komen uit een andere druktechniek of hebben nog nooit aan een drukpers gestaan. Iedereen heeft een persoonlijk ontwikkelplan. Ze leren veel on the job, maar we vinden het ook belangrijk dat ze zich verdiepen in de theorie. GOC ondersteunt ons daarbij en dat loopt heel prettig!”

Stempher maakt papieren verpakkingen en polyethyleen verpakkingen. Het gaat bijvoorbeeld om zakken voor dierenvoeding of folie dat om een bosje bloemen zit. Bij het bedrijf werken 120 medewerkers, verspreid over 2 productielocaties in Rijssen. Stempher maakt deel uit van de OPACKGROUP.

Meer informatie over de opleiding Technisch operator flexodruk.