//

‘Deze opleidingsvorm motiveert enorm om te leren’


Hoe maak je een groep doeners razend enthousiast om te leren? Bij de Van de Velde Packaging Group kozen ze voor een scholingstraject waarbij medewerkers een kijkje in elkaars bedrijf krijgen en vooral leren aan de machine.

Dertien medewerkers van de dochterbedrijven Veerkarton BV, Schut Packaging BV, Vekopak BV, Van de Velde Packaging (België) startten in september 2021 met een opleiding tot basisoperator bij GOC in Veenendaal. In drie dagen tijd leerden ze veel over papier, karton en inkt, maar ook over de workflows in de verpakkingsindustrie en de organisatiestructuur bij hun vestiging.

Leren op de werkvloer, aan de machine

Inmiddels zijn de dertien medewerkers al een stap verder: ze volgen nu de opleiding tot machine operator vouwplakken of machineoperator stansen. Daarin leren ze alles over veilig werken, het instellen van machines, beheersing van de kwaliteit en het verhogen van de output. ‘s Ochtends volgen ze theorieles, ‘s middags oefenen ze aan de machine.

Het bijzondere? De lesdagen vinden steeds bij een ander bedrijf binnen de Van de Velde Packaging Group plaats. “Dat geeft enorm veel energie. Ze vinden het ontzettend leuk om ergens anders in de keuken te kijken, daar andere machines en producten te zien. Het zijn allemaal doeners, maar de motivatie om te leren is enorm hoog. We hebben nooit afmeldingen”, vertelt Bas Burmanje, plantmanager bij Veerkarton BV in Assendelft.

Van leerling tot zelfstandige vakkracht

Burmanje zette het scholingstraject samen met Chris Dankers van zusterbedrijf Vekopak BV uit Tilburg op en plukt daar in de praktijk al de vruchten van. Een voorbeeld? “Een van de deelnemers vanuit mijn locatie heeft een achtergrond in de horeca. Het vak is voor hem helemaal nieuw. Inmiddels kan hij zelfstandig een vouwplakmachine bedienen, terwijl dat voorheen met horten en stoten ging. De opleiding heeft zijn ontwikkeling enorm versneld.”

 Na de zomer startten de dertien deelnemers met de volgende module in het opleidingsmodel van GOC: de opleiding tot technisch operator. Die doorlopende leerlijn, de kennis van de branche en de praktische training aan de machine waren voor de Van de Velde Packaging Group een belangrijke reden om te kiezen voor GOC. “We kunnen op deze manier in twee jaar tijd nieuwe vakkrachten opleiden of bestaande medewerkers helpen om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten. De ervaringen zijn heel positief, dus we denken nu al na over een volgende groep.”

Enthousiast over deze vorm van opleiden? Het is ook mogelijk om een incompany traject met branchegenoten op te zetten. Neem contact op met accountmanager Hans Saedt ([email protected]) om de mogelijkheden te bespreken.

De Van de Velde Packaging Group – met 16 vestigingen verspreid over Europa – is fabrikant van ecologische, kartonnen verpakkingen voor met name foodproducten. Je komt die verpakkingen tegen in bijvoorbeeld de supermarkt of bij de bakker en slager. Het bedrijf levert ook verpakkingsmachines en biedt zo afnemers een totaaloplossing.