//

‘Een betere vakvrouw geworden’


Maike van Leeuwen (51) werkte als machinesteller bij Acket in Oss, maar heeft daar nooit scholing voor gehad. Na het volgen van een GOC-opleiding mag ze zich procesoperator vouwplakken noemen.

Maike rolde 33 jaar geleden het vak in. “Kort na de middelbare school ben ik als inpakker bij Acket aan de slag gegaan. Er was op dat moment een groot gebrek aan machinestellers, dus eigenlijk uit nood ben ik vrij snel dat werk gaan doen. Ik heb wel eens een cursus van vier lessen gehad, maar dat stelde niet al te veel voor. Het vak heb ik eigenlijk in de praktijk geleerd.” Toen het bedrijf haar de mogelijkheid bood om de opleiding te volgen, wist ze wat ze te doen stond. “Ik heb die kans met beide handen aangenomen en heb er geen moment spijt van gehad.”

De opleiding bestond uit dertien lessen, verdeeld over een langere periode. Leuk om te doen, maar soms ook wel pittig. “Vooral het laatste onderdeel was niet heel eenvoudig: het bedenken van een verbetervoorstel en dit dan ook nog eens presenteren, met ook de directeur erbij. Ik ben niet zo gewend om voor een grote groep te spreken, dus dat was spannend. Maar het is gelukt en mijn voorstel is in overweging genomen.”

Het werk is er voor Maike vooral leuker op geworden. “Ik heb nu meer inzicht in het hele proces en kan nu bijvoorbeeld beter zien hoe de kans op storingen bij het vouwplakken wordt beïnvloed door variaties in het drukproces. Dat is wel zo praktisch. En ik kan nu sneller en efficiënter werken. Minutenwerk misschien, maar opgeteld maakt het wel verschil. Ik ben een betere vakvrouw geworden en daar profiteert het bedrijf ook nog eens van.”

Bron: FCB publicatie
Foto: Alessandra Mignardi