//

Een nieuwe vouwplakker uit eigen midden


Wat doe je als je geen nieuwe vouwplakker kan vinden? Dan leid je er zelf één op, besloten ze bij Moeskops Grafisch uit Hapert.

Hans Jansen, allrounder bij het Brabantse bedrijf, had wel oren naar die uitdaging. In april 2017 begon hij aan de opleiding tot procesoperator vouwplakken. Daarvoor reist hij eens in de twee weken af naar het trainingscentrum van GOC in Veenendaal.

De opleiding van Hans bestaat uit drie blokken. In het eerste deel staat de basis van het grafimediaproces centraal. In blok 2 wordt ingezoomd op materiaalkennis, de techniek van het vouwplakken en  machineinstellingen. Blok 3 gaat over het optimaliseren van het productieproces. De praktijkopdrachten doet Hans op de eigen werkvloer, de theorielessen verzorgt GOC.

“Maar je zit daarbij niet de hele dag met je neus in de boeken hoor”, vertelt Hans. “We bespreken regelmatig in groepjes uitdagingen die we op de werkvloer tegenkomen. Ik had bijvoorbeeld een autolockdoosje met veel omgevouwen klepjes, dat niet goed uit de machine kwam. Je leert veel door samen een oplossing voor zulke  problemen te bedenken.”

De kennis die Hans opdoet, kan hij direct op de werkvloer toepassen. “Ik weet nu bijvoorbeeld hoe ik de machine anders kan instellen als de looprichting en rillijnen van een product niet goed zijn. Daardoor hebben we nu minder scheve vouwen en afval.” Ook de lessen over procesoptimalisatie gebruikt Hans volop, bijvoorbeeld door vroegtijdig na te denken over de afhandeling van een order. “Je wint hier twee minuten, daar vijf minuten. Het lijkt niet veel, maar bij elkaar tikt het wel aan.”

Moeskop Grafisch is producent van presentatie- en opbergmiddelen. Van stalenboeken tot displays en van presentatiemappen tot verpakkingen. Er werken circa honderd medewerkers die een breed scala aan bewerkingstechnieken én innovatieve nabewerkingsmethodes beheersen. Zo ontwikkelde het familiebedrijf een eigen machine en techniek om de Cantobox® te maken, een stijlvolle verpakking met scherpe, haakse hoeken.

“Vouwplakken is voor ons een klein specialisme”, vertelt Yvonne Moeskop-Kampen, die zich bezighoudt met personeel en opleiding. “Maar ook voor andere disciplines geldt dat het lastig is om nieuwe medewerkers te vinden. We zullen dus steeds vaker zelf moeten opleiden. GOC is daarbij een goede partner, met een breed scala aan opleidingen en cursussen en ervaring in en kennis van de grafimediabranche.”

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].