//

Eerste hulp voor voormannen in de dop


Goede vakmensen laten doorgroeien naar een leidinggevende functie. Het gebeurt veel bij drukkerijen, kartonnage- en verpakkingsbedrijven. Zo ook bij Van Eerd in Tilburg, waar Joris Kuijpers tegenwoordig vervangend voorman is.

Na dertig jaar aan de persen hoef je hem niets meer te vertellen over druktechnieken of machineinstellingen, maar instructies of feedback geven? Dat is andere koek. Daarom volgde Joris de introductiecursus leidinggeven van GOC. En dat leverde flink wat nuttige inzichten op. “Ik zei laatst bijvoorbeeld tegen een collega: dat is super makkelijk, dat heb je zo onder de knie. Dat deed ik met de beste bedoelingen. Nu weet ik dat je daar anderen juist onzeker mee kan maken. Als het zo simpel is, mag je dus geen fouten maken of is het gek als je er een vraag over stelt.”

Feedback
Ook weet Joris nu hoe hij op een betere manier feedback kan geven. Want het team van 8 mannen en 2 vrouwen dat hij aanstuurt, bestaat uit 10 verschillende persoonlijkheden. “Ik benaderde iedereen hetzelfde, nu houd ik rekening met onderlinge verschillen. Bij de een kan ik direct zijn, bij de ander kleed ik een kritische opmerking wat meer in. Ook besef ik nu dat ik niet moet spiegelen aan mijzelf: wat ik prettig vind, hoeft dat voor een ander niet te zijn. En ik leg voor mezelf de lat hoog, maar ik kan dat niet automatisch bij iedereen doen.”

Rollenspel
De drie cursusdagen vlogen om, blikt Joris terug. Door de interactieve opzet, het inspelen op praktijksituaties bij de zes deelnemers en natuurlijk ook de oefenvormen. Neem het feedbackspel dat ze speelden aan de hand van een stappenplan. “Ik ging er altijd vol in, maar nu moesten we eerst een plan voor een gesprek maken, ons afvragen hoe de ander iets ziet, open vragen stellen. Best een uitdaging, maar door te oefenen gaat het steeds beter!”

Van Eerd maakt vouwkartonnen verpakkingen voor de farmaceutische industrie. Van een eenvoudig langsnaad doosje tot een gecompliceerde doos met een interieur of ander binnenwerk, al dan niet voorzien van braille of labels. Ook specials zoals child resistance verpakkingen of doosjes met anti-diefstalsluitingen behoren tot de mogelijkheden. Bij het Tilburgse bedrijf werken circa 120 medewerkers.

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].