//

Eerste jongeren ronden BBL-opleiding grafisch operator af


Opleider GOC heeft woensdag 17 april de eerste diploma’s uitgereikt van de BBL-opleiding tot grafisch operator. Drie jongeren ontvingen bij Etiketten Drukkerij Noord-Nederland BV in Hoogeveen het felbegeerde mbo-papiertje.

Het gaat om Rick la Crois van BV Boekbinderij Abbringh uit Groningen, Luke Talen van Etikettendrukkerij Noord-Nederland BV (EDNN) uit Hoogeveen en Jeffrey van der Velden van Grafisch Bedrijf Bokhorst BV uit Nunspeet. Ze vormen de voorhoede van een groep van ruim 20 jongeren die momenteel op meerdere plekken in Nederland via een leerwerktraject het vak van grafisch operator leren.

Toekomst van de sector
Jongeren zoals Luke, Rick en Jeffrey zijn de toekomst van de grafimediasector, benadrukte GOC-directeur Marcel Lamain tijdens de diplomauitreiking. “De sector vergrijst, de komende jaren stromen er honderden ervaren vakkrachten uit. Dit is een mooi begin, maar we moeten nog veel meer jongeren opleiden. We hebben kandidaten beschikbaar, nu nog bedrijven die deze jongeren een leerwerkplek willen bieden.”

Vakkennis, procesmanagement en specialisatie
Deelnemers aan de opleiding halen in 16 maanden hun mbo-diploma (niveau 2) Grafisch Operator. Ze gaan één dag in de week naar school en leren verder op de werkvloer. De opleiding kent specialisaties in drukvoorbereiding, offset-, flexo- en zeefdruk, digitaal printen, snijden, vouwen, geniet brocheren, stansen en vouwplakken. Bedrijven kunnen voor de opleiding gebruikmaken van een stimuleringsregeling van het A&O Fonds Grafimediabranche.

Direct inzetbaar op de werkvloer
Groot voordeel voor drukkerijen en kartonnagebedrijven is dat deelnemers direct inzetbaar zijn in de praktijk tijdens hun studie. Ook de jongeren zelf zijn daar blij mee. In vergelijking met andere mbo-opleidingen doen ze meer met hun handen en besteden ze veel minder tijd aan algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Burgerschap en Rekenen. Dat biedt vooral praktisch ingestelde jongeren uitkomst.

Salaris tijdens je studie
Hoe kijken jongeren terug op de opleiding? “Over het algemeen goed”, verwoordt Rick het namens de groep. “Natuurlijk heb je wat ups en downs als je de eerste lichting bent, maar dat hoort erbij. De sfeer in de groep was goed, de opleiding leerzaam en het is natuurlijk lekker dat je al geld verdient tijdens je opleiding. Ook het werk is uitdagend. Je bent elke dag met wat anders bezig en veel in beweging.”

Verdiepen en verbreden
René Bouwman, directeur van Etikettendrukkerij Noord-Nederland BV, wijst bovendien op de doorgroeimogelijkheden die je hebt als grafisch operator. “Kijk alleen al in ons bedrijf, waar Luke zich straks gaat verdiepen in bijvoorbeeld flexorotatiedruk en colourmanagement. Maar je kunt je ook binnen het bedrijf verbreden, zodat je op meerdere machines en afdelingen inzetbaar bent.”

Blijf kennis opdoen
Vlak voor het ondertekenen en overhandigen van de diploma’s drukte instructeur Jan-Willem van de Beek de jongeren op het hart om vooral te blijven leren. “Sta vooraan, steek je neus erin als het gebeurt, doe kennis op, kijk breed om je heen; dan ga je in deze sector een mooie toekomst tegemoet.”

Klik hier voor meer informatie over de mbo opleidiging grafisch operator (BBL). Voor het werven van jongeren voor de branche in de eigen regio, is er een jongerenfolder zowel digitaal als gedrukt beschikbaar. De laatst genoemde is aan te vragen via [email protected].