//

Ervaring met duurzame inzetbaarheid


Man poseert met drukwerk

‘Investering die zich razendsnel terugbetaalt’

Gemotiveerde en goed presterende vakmensen zijn van groot belang om je bedrijf gezond en productief te houden. Maar hoe houd je je mensen gezond, tevreden en breed inzetbaar? Binderij Van den Burg uit Weurt startte begin dit jaar onder begeleiding van GOC met een traject rond het thema duurzame inzetbaarheid. “Dit zou ieder bedrijf moeten doen.”

Al ruim 85 jaar weten klanten Van den Burg te vinden voor alle mogelijke vormen van bind-, vouw- en stanswerk. “Ons team bestaat uit dertig professionals die zeer vakbekwaam zijn en vaak al jarenlang bij het bedrijf werken. Net als veel andere grafimediabedrijven zien ook wij het medewerkersbestand langzamerhand verouderen, maar door de krimp in de sector is het lastig om op te schalen met nieuwe werknemers. Toen het Create your future-project op ons pad kwam, hebben we dat dan ook met beide handen aangegrepen. Het paste perfect bij onze mensen.”

Toekomstgerichte scholing

Create your future is een samenwerking van het A&O Fonds Grafimediabranche met GOC die grafimediabedrijven tot tijdelijk 85% Europese subsidie biedt op toekomstgerichte scholing en activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroten. Van den Burg: “Het is een investering in onze mensen, waarbij we uitgaan van wat zij nodig hebben om hun pensioen met plezier te kunnen halen. Dat kan een opleiding zijn, maar ook een aanpassing van de werkplek of andere invulling van het werk.”

Van den Burg wordt in het traject ondersteund door GOC-loopbaanadviseur Linda Koolen. “Samen met onze medewerkers hebben we een plan opgesteld voor de toekomst. Dat plan richt zich op jobcrafting (de taken zo verdelen dat ze beter aansluiten op de behoeften en sterke kanten van de werknemers) en een stukje opleiding. Daarnaast gaan we een HR-medewerker aannemen die individuele opleidingsplannen kan opstellen en als vraagbaak gaat fungeren voor de collega’s.”

Veranderingen

In het proces kwam ook de bedrijfscultuur aan bod, vertelt Van den Burg. “Die is heel bepalend voor het werkplezier, zeker in een kleiner (familie)bedrijf. In de gesprekken met onze mensen kwam onder meer aan bod dat de interne communicatie beter kan. Daarom gaan we stappen zetten om de communicatielijnen tussen de productie en het kantoor te stroomlijnen. Denk aan zaken als een nieuwsbrief en het vaker met elkaar in gesprek gaan in nieuwe overlegstructuren. Daarnaast willen we elkaar ook regelmatiger ontmoeten in een andere setting, denk aan een vrijdagmiddagborrel of een barbecue.”

Van den Burg heeft er alle vertrouwen in dat ze op de goede weg zitten met de binderij. “We zijn erg blij met de plannen zoals ze er nu liggen. Ik heb me wel wat verkeken op de snelheid van de implementatie. Dat ging toch lastiger door de hele coronasituatie en de afgelopen vakantieperiode, maar wat er al geïmplementeerd is, wordt door onze mensen als positief ervaren. Dat is belangrijk. Ook verwacht ik veel van de toevoeging van een HR-medewerker aan het bedrijf. Die gaat de ontwikkelgesprekken voeren met de collega’s en individuele opleidingsplannen opstellen. Dan kun je echt concrete stappen gaan zetten.”

Het Create your future-traject bij binderij Van der Burg loopt nog tot en met augustus 2021. “Het is absoluut een aanrader om je bedrijf hiervoor aan te melden. Natuurlijk, de subsidie is mooi meegenomen, maar wat je investeert betaalt zich razendsnel terug: namelijk via enthousiaste, vakbekwame mensen die je bedrijf ook in de toekomst gezond houden.”