//

Gericht investeren in de toekomst


GOC verzorgt maatwerktrajecten voor Em. de Jong.

De grafische sector vergrijst. Investeren in de ontwikkeling van het eigen personeel is belangrijker dan ooit. Daarom nodigde Koninklijke Drukkerij Em. de Jong uit Baarle-Nassau GOC uit voor twee maatwerktrainingen.

De laatste jaren is er door Em. de Jong veel geïnvesteerd in ultramoderne persen, vertelt Minke Broeders. “Investeringen in het menselijk kapitaal kunnen dan zeker niet achterblijven. In de toekomst zien wij een schrijnend tekort aan goed gekwalificeerd grafisch personeel. De externe aanwas van vakmensen is momenteel al minimaal. Ook zijn er weinig jongeren die specifiek het grafische vak leren. Daarom is voor ons van cruciaal belang dat wij in samenwerking met GOC zelf mensen opleiden. Zo kunnen mogelijk mensen later intern doorgroeien in de organisatie of in ieder geval de huidige werkzaamheden met nog meer grafisch hart uitoefenen.”

Basiscursus
GOC verzorgde voor Em. de Jong een tweetal maatwerktrainingen, de grafische basiscursus Offset rotatie voor de beginnende medewerkers en de cursus grafische techniek Offset rotatie voor de gevorderde groep die al een basiscursus en enige werkervaring hebben opgedaan.

Productieleider Frank Luijten:
“Aangezien de externe aanwas beperkt is, willen we het aanstormend talent intern voorbereiden op een toekomst in het drukkersvak. Te beginnen bij de beginnerscursus. Hierin behandelde GOC-trainer Hans alle basiskennis; denk aan de workflow, prepress, drukplaten en druktechnieken, maar ook zaken als de eigenschappen van papier, de nabewerking, het beoordelen van kleur en nog veel meer. Het zijn niet meteen zaken waar de medewerkers achteraan de pers direct mee te maken hebben. Toch is juist die kennis ontzettend belangrijk wil je het complete drukproces kunnen overzien.”

Schakel in het proces
Hulpdrukker Corneel Mank volgde de training en herkent dit. “Soms ben je een klein schakeltje in een groter proces. Als je weet waaróm iets gedaan wordt, kun je mogelijke fouten of problemen beter opsporen en verhelpen. Ik wil graag doorgroeien naar drukker, dus kijk ik regelmatig mee met collega’s. Daardoor heb ik de nodige kennis opgedaan, maar het fijne weet je er niet van. Zoals het vakjargon bijvoorbeeld. Deze cursus zette wat dat betreft de puntjes op de i. We behandelden het hele drukproces van a tot z, waardoor ik nu beter met collega’s kan meedenken en precies kan uitleggen wat ik bedoel. In de juiste vaktermen, en dan zie je een drukker soms best gek opkijken!”, lacht hij.

Cursus op maat
De basiscursus voor Em. de Jong was maatwerk, vertelt Frank, die GOC-trainer Hans tijdens de cursus bijstond. “Zelf kom ik van oudsher uit de nabewerking. Dus waar Hans de theorie voor zijn rekening nam, maakte ik het beeldend met praktijkvoorbeelden. Een mooie symbiose.”

Het niveau van de tweede cursus, gegeven door GOC-trainer Cor, lag hoger vertelt Frank. “Ook hier hebben we in samenwerking met GOC de cursus zo praktijkgericht mogelijk gemaakt door onder meer slechte drukexemplaren te verzamelen en te behandelen wat er mis is gegaan. Cor heeft zoveel praktijkervaring, wat maakt dat de theorie een stuk beter blijft hangen. Het was een pittige cursus, maar we vinden het essentieel dat je onder meer weet hoe je met vochtbalans om kunt gaan.”

Blijven leren
Eén van de deelnemers was Ronny Bleijenberg. Hij is werkzaam op de rotatie-offset waar huis-aan-huisfolders in miljoenenoplage worden gedrukt. “Cor heeft ons meegenomen in het proces van pdf tot folder. Hij legde exact uit hoe een folder wordt opgebouwd, welke druktechnieken je daarbij gebruikt en welke risico’s en oplossingen daarvoor zijn. Dat was ontzettend leerzaam. Want het gebeurt wel eens dat een kleur niet uitpakt zoals de klant had gehoopt. Ik heb geleerd te herkennen of dat komt door invloeden van buitenaf of dat de gebruikte kleur niet paste bij het soort papier bijvoorbeeld. Als je die achtergronden begrijpt, kun je eventuele fouten ontdekken en –belangrijker nog – oplossen.”

Het vak staat niet stil en ook Em. de Jong groeit hard, vertelt Ronny die al elf jaar bij het bedrijf werkt. Hij is trots op het certificaat dat hij door deze cursus behaald heeft. “Wil je voorbereid zijn op je toekomst binnen het bedrijf, moet je blijven leren en meebewegen. Deze cursus helpt me daarbij. Ik ben dan ook blij dat ik hem gevolgd heb.”

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].