//

GOC en Roto Smeets geven opleiding garenloos binden impuls


Garenloze bindstraten vind je niet overal in Nederland. Net als de specialisten die ze kunnen bedienen. Daarom leidt Roto Smeets Deventer ze samen met GOC zelf op.

Dat gebeurt op locatie bij de diepdrukkerij van Roto Smeets in Deventer. ‘We hebben daar vijftien nieuwe medewerkers aangenomen. Zij krijgen een gedegen vak- en procesgerichte opleiding. Het eerste deel van de opleiding bestaat uit theorieblokken. Daarin komen onder andere zaken als druktechnieken, papiersoorten, hechtvormen, lijmsoorten en eerstelijns onderhoud aan bod’, vertelt opleidingscoördinator Harrie Koning.

Na de zomer ronden de deelnemers de opleiding af met praktijkblokken die opnieuw beschreven zijn. Daarvoor is de workflow van de bindstraat opgedeeld in tien onderdelen: van streamfeeder tot vlakstapel opleggers en van omslagenbaan tot driesnijder. Hierdoor staat er nu een eenduidige en gestructureerde werkmethode van waaruit iedereen op dezelfde wijze geïnstrueerd wordt. Na het afronden van het praktijkexamen ontvangen de deelnemers een branche-erkend certificaat.

Procesmatig werken
In de opleiding is veel aandacht voor procesmatig en uniform werken. ‘Dat is belangrijk omdat wij grote bindstraten hebben en werken in ploegendiensten. Het ombouwen naar een ander formaat kost veel tijd. Als je dat overneemt van een andere ploeg, moet je ervan op aankunnen dat alle voorgaande stappen goed uitgevoerd zijn’, legt Koning uit.

Procesmatig werken helpt ook om snel te kunnen schakelen bij storingen en calamiteiten. Koning ziet dat in de praktijk al gebeuren. ‘Als de input niet optimaal is, wordt er nu eerst geanalyseerd. Kunnen we met wat  aanpassingen toch aan de slag of moeten we in overleg met ordermanagement bijvoorbeeld terug naar de afdeling of het bedrijf waar het materiaal vandaan komt?’

Een en al oor
De opleiding borduurt voort op een scholingstraject dat Roto Smeets jarenlang zelf verzorgde. De inhoud van de opleiding is geactualiseerd aan de hand van nieuwe inzichten en de huidige procesflow van de drukkerij uit Deventer. De deelnemers zijn tot nu toe erg tevreden over GOC, vertelt Koning. ‘De docent is erg gedreven en weet de stof goed over te brengen. Onze medewerkers zijn een en al oor als hij vertelt.’

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].