//

GOC trainers bezoeken Folding Boxboard Eerbeek


Bij Kartonfabriek Folding Boxboard Eerbeek B.V. hebben de GOC trainers Sander Blom, Rob Massar en Marcel de Zwart een uitgebreide rondleiding gekregen. We hebben ervaren hoe vouwkarton wordt gemaakt en voor welk product welk soort karton het beste gebruikt kan worden.

Rob heeft vanuit zijn eerdere functie veel ervaring als het gaat om het verwerken van massiefkarton, Sander heeft veel kennis over papier en Marcel weet veel over golfkarton. Deze rondleiding was het uitgelezen moment om de specifieke kennis over vouwkarton te vergroten.

Folding Boxboard Eerbeek B.V. heeft 360 jaar ervaring met het maken van karton en produceert uitsluitend karton gemaakt van maagdelijke vezels. Folding Boxboard Eerbeek maakt GC2 vouwkarton (een sandwich van één laag mechanische pulp tussen twee lagen gebleekte cellulose). Het vouwkarton wordt vooral gebruikt voor verpakkingen van levensmiddelen, farmaceutische producten en cosmetica. Tevens kan men het karton voorzien van een vochtwerende laag (voor producten in een vochtige omgeving zoals koeling of diepvries) en een vetwerende laag (voor vette levensmiddelen).

De grondstof wordt hier aangevoerd in de vorm van houtspaanders gemaakt van diverse soorten ontschorst hout (lange vezels uit naaldhout en korte vezels uit loofhout), die ieder weer unieke eigenschappen en stevigheid hebben. De chips worden vermalen tot een pulp genaamd mechanische pulp omdat de vezels uitsluitend door mechanische wrijving uit elkaar worden gehaald, zonder warmte of chemicaliën. Daarnaast wordt ook gebleekte cellulose ingekocht voor de buitenste lagen van het karton.

De vezels, op dit moment 99% water en 1% vezels, worden via een oploopkast op de drie zeven van de kartonmachine gespoten (een zeef voor iedere laag van het karton). Vanaf hier is een kartonmachine eigenlijk een grote droogmachine, het water wordt eerst via vacuüm en druk en daarna via warmte gedroogd totdat er 7 á 9 % water overblijft. Aan het einde wordt het karton voorzien van een strijklaag zodat het goed gedrukt kan worden. Daarna wordt het karton opgerold en gesneden tot vellen of kleinere rollen, die dan verpakt worden en uitgeleverd naar klanten voornamelijk in Europa.

Het was een hele interessante dag en we zijn met open armen ontvangen. In de toekomst mogen we met onze cursisten hiernaar toe voor een rondleiding in de fabriek. De GOC cursisten mogen dit proces dan met eigen ogen aanschouwen.

Sander Blom

Personen op de foto:
(vlnr) Marcel de Zwart, Michel Gandolfi, Hans Saedt, Rob Massar, Sander Blom, Peter Hommel