//

‘Ik ben nu veel bewuster van hoe ik kennis overdraag’


Hoe zorg je dat vakmensen binnen je bedrijf hun kennis optimaal doorgeven aan jong talent of minder ervaren collega’s? GOC helpt bedrijven daarbij door vakmensen in vier dagdelen op te leiden tot praktijkopleider. Op meerdere locaties in het land is deze cursus te volgen: Amsterdam, Veenendaal, Heerenveen en Rotterdam. Rob Arends van Snel BV volgde onlangs samen met een collega de cursus.

,,Ik was altijd al bezig met het opleiden van medewerkers. Ik legde bijvoorbeeld uit hoe je een machine instelt aan collega’s. Dat deed ik een beetje op gevoel. Ik bedacht altijd ter plekke hoe ik dat het beste kon doen”, vertelt de voorman van het bedrijf uit Bemmel, dat verpakkingen maakt van vouwkarton, massief karton en golfkarton.

Met ruim 32,5 jaar ervaring telt het maken van verpakkingen voor Rob geen geheimen meer. Zelf alles in de vingers hebben is één. Die kennis kunnen overdragen aan een ander is een vak apart. Moet je het uitleggen, kun je het beter voordoen, hoeveel ruimte geef je mensen om fouten te maken?

Bewust bekwaam
Voor Rob was de cursus dan ook heel leerzaam. Als hij terugblikt, constateert de voorman dat hij zich vooral veel bewuster is geworden van zijn rol als praktijkopleider. ,,Ik merkte dat ik veel dingen die voorbijkwamen in de cursus ongemerkt al toepaste, maar had nooit nadacht of dat eigenlijk wel de beste manier was. Ik was onbewust bekwaam en word nu bewust bekwaam. Ik denk tegenwoordig na over hoe ik iets uitleg bijvoorbeeld.”

Ook gaan Rob en zijn collega de opgedane kennis en meegekregen handvatten gebruiken om op een meer gestructureerde manier kennis over te dragen. Bijvoorbeeld door opleidingsplannen op te stellen voor collega’s die ze begeleiden. Waar staat iemand, welke doelen stellen we, hoe gaan we die bereiken en wanneer?

Motiverend
Neem bijvoorbeeld een collega die als uitzendkracht binnenkwam en nu een vast contract heeft. ,,Je maakt samen een doel. Over een jaar kun jij deze machine bedienen. In zo’n jaar breng je iemand de basis bij. Het gaat dan om machine-instellingen, maar ook over een stukje kwaliteit van werken en netheid rond de machine bijvoorbeeld.”

Als iemand die basis beheerst, kan er een volgende stap gezet worden. Uiteindelijk wordt iemand zo steeds bekwamer, legt Rob uit, en krijgen medewerkers langzamerhand dat kostbare fingerspitzengefühl. ,,Ik vind het mooi dat we op deze manier aan de slag gaan met opleiden en ik geloof ook dat het motiveert als je doelen opstelt en ziet dat het je inderdaad lukt om die te bereiken.”

Goed te volgen
Rob volgde de cursus tot praktijkopleider bij GOC in Veenendaal. In een periode van een maand bezocht hij vier bijeenkomsten van een dagdeel. Hij blikt zeer tevreden terug op zijn deelname. ,,De trainer kon heel interessant vertellen. Er was ruimte voor een geintje, maar ook om met elkaar te discussiëren. Wat ik vooral prettig vond, is dat het goed te volgen was. Ik heb veel cursussen gehad in mijn leven, maar dit was één van de cursussen die op dit gebied het beste scoorde.”

Continuiteit
Ook Cor van der Ploeg (manager Productie) is blij dat hij de twee voormannen heeft aangemeld voor de cursus. ,,Voor ons is efficiency heel belangrijk. Hoe beter medewerkers de machines kunnen bedienen, hoe sneller we kunnen produceren. Kennisoverdracht draagt daaraan bij. Maar het is ook belangrijk voor onze continuïteit. Over vijf tot tien jaar gaat een aantal vakmensen met pensioen. Als we niets doen, raken we hun kennis straks kwijt. Door die kennis binnen het bedrijf door te geven, kan straks een nieuwe generatie het stokje overnemen.”

Ziet hij op de werkvloer al verschil? ,,Zeker”, zegt Cor. ,,Je merkt dat ze meer dan voorheen nadenken over de manier waarop ze kennis overdragen. Ze zijn er volop mee bezig. Als ze hun handen vrij hebben tenminste. Want we zijn zó druk dat we vaak iedereen nodig hebben aan de machines.”

Ga voor meer informatie naar praktijkopleider. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].