//

‘Mbo-diploma na flexo-opleiding via de bedrijfsacademy’


Wil je dat medewerkers van jouw bedrijf zich steeds blijven ontwikkelen en de kennis binnen jouw organisatie borgen? Zet dan net als IG Design Group een eigen academy op! GOC voegde daaraan onlangs een verdiepende flexo-opleiding toe, die drukkers zelfs een mbo-diploma oplevert.

 IG Design Group is de grootste aanbieder van cadeauverpakkingen in Europa. Naast de productie van cadeaupapier importeert en distribueert het Drentse bedrijf onder meer cadeautassen, strikjes en stationery. Die vinden via retailers hun weg naar de consument. Grote kans dus dat je wel eens een product van IG Design Group in handen hebt gehad. Het borgen en uitbreiden van kennis is iets waar IG Design Group veel tijd en aandacht aan besteedt. “Als je niet investeert in vakkennis en nieuwe ontwikkelingen, dan bloedt je bedrijf langzaam dood”, vertelt QESH manager Geert Douma. “Je moet bijblijven. We geloven dan ook zeker in het concept van een leven lang leren.”

Mix van algemene en vakopleidingen

Daar wordt bij IG Design Group hard aan gewerkt. Douma: “We hebben een eigen Design Group Academy waarin we werken met een ambitieus programma. Te beginnen met interne opleidingen gericht op de meer algemene thema’s binnen het werk. Denk in het geval van onze operators aan thema’s als veiligheid, logistiek, planning en communicatie. Ook trainen we interne opleiders. Na deze algemene opleidingsfase investeren we in vakopleidingen. Hiervoor werken we veel samen met externe partijen zoals ROC’s, het regionaal opleidingscentrum en GOC.”

Docent die de taal van drukkers spreekt

Meest recente samenwerking met GOC is een flexodrukopleiding. “Nadat onze mensen eerder al een basis flexodrukopleiding hebben gevolgd zijn er momenteel twee groepen bezig met de verdieping daarvan. Dit gebeurt onder leiding van GOC-docent Karel van Pinxten. Een man die zijn vak verstaat, dat hoor ik ook terug van onze drukkers. Hij spreekt hun taal, iets wat we erg belangrijk vinden. Vakkennis kun je overal halen, maar we zochten een docent die onze mensen zou begrijpen. Karel kwam met goede referenties en maakt die in de praktijk meer dan waar.”

Mbo-diploma na verdieping in flexodruk

Van de twaalf flexodrukkers die momenteel de praktijkgerichte verdieping volgen, zijn er vijf die daarnaast ook de theorie volgen. “In samenwerking met GOC hebben we het voor elkaar gekregen dat zij op deze manier een landelijk erkend mbo-3-diploma halen. Iets wat organisatorisch vrij complex bleek. Het behalen van een mbo-diploma was voor deze vijf collega’s een nadrukkelijke wens. Met dit diploma kunnen deze medewerkers ook buiten ons bedrijf aan de slag. Iets wat ons als organisatie misschien niet direct iets oplevert. Maar in mensen investeren en hen te faciliteren in hun ontwikkeling, daar profiteren we uiteindelijk ook weer van. In de vorm van gelukkige, duurzaam inzetbare collega’s. We zijn dan ook blij dat GOC, in samenwerking met het Alfa-collega in Hoogeveen, het mogelijk heeft gemaakt dat we hen die kans konden geven.”

 Hoge eisen aan opleidingspartners

Dat IG Design Group zoveel investeert in de medewerkers, wil niet zeggen dat we opleiden zien als een vrijblijvende kwestie, benadrukt Douma. “We verwachten van al onze medewerkers dat ze een leven lang blijven leren. We evalueren jaarlijks en kijken daarbij ook goed naar het rendement voor de werknemer en het team. Ook aan de samenwerking met GOC hebben we vooraf hoge eisen gesteld.  Op basis van twee of zelfs drie voorgesprekken is er een scherp opleidingsprogramma opgesteld. Passend binnen de scope van de verdieping flexo uiteraard, maar toch ook zeker maatwerk. Een opleiding die de Design Group Academy waardig is.”