//

‘Medewerkers praten nu met elkaar over vitaliteit’


Veel drukkers en nabewerkers ervaren de ploegendiensten als zwaar. Zeker als je wat ouder wordt, is het soms uitdagend om fit en met plezier je werk te blijven doen. De SMG Groep besloot daarom medewerkers een vitaliteitsprogramma aan te bieden. 

De SMG Groep is één van de grotere drukkers van ons land. Tot het bedrijf horen meerdere drukkerijen en printbedrijven in Nederland. Hierdoor kan het concern totaaloplossingen bieden in elk denkbaar crossmediaal concept. Lianne Eigenberg-Scholt is sinds 2019 HR-manager bij de SMG Groep. Zij nam het initiatief voor een maatwerktraject op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Slapeloosheid en vermoeidheid

“Een deel van onze medewerkers is aardig op leeftijd en heeft moeite met de ploegendiensten. Ze hebben bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten, kunnen na een dienst niet in slaap komen of worden juist al weer snel wakker. We merken de impact van de ploegendiensten ook aan het ziekteverzuim”, vertelt Eigenberg-Scholt.

Health checks, workshops en coaching

De SMG Groep vindt het belangrijk dat alle medewerkers met plezier hun werk kunnen doen en op een prettige manier de pensioengerechtigde leeftijd halen. Het duurzame inzetbaarheidstraject levert daar een bijdrage aan. Dat traject bestond uit een gezamenlijke aftrap, een healthcheck, workshops met groepjes medewerkers en individuele coachingsgesprekken.

Van scepsis naar enthousiasme

“In het begin waren medewerkers een beetje argwanend. Moet dit nou? Maar al snel merkten we dat ze enthousiast werden. Tijdens de workshops is er bijvoorbeeld veel gelachen. Daar was echt veel interactie. Ook de coachingsgesprekken zijn erg goed ontvangen, omdat medewerkers daar vrijuit en vertrouwelijk hun vragen en verhaal kwijt konden.”

Praktische tips waar je wat mee kunt

Eigenberg-Scholt ziet dat medewerkers ook echt wat kunnen met de tips die ze krijgen. “In de drukkerij is de lucht behoorlijk droog, dus je moet blijven drinken. Nu zie je ineens iedereen met flesjes water lopen. En door de workshops over voeding en energie weten medewerkers nu bijvoorbeeld dat het slim is om na de nachtdienst wat te eten. Dan wordt je niet al snel weer wakker van de honger als je gaat slapen.”

Profiteer ook van 75% subsidie

De SMG Groep maakte voor het maatwerktraject duurzame inzetbaarheid gebruik van de subsidies van het A&O Fonds Grafimediabranche en het Create your future-project. Samen vergoeden die 75% van de kosten van het traject. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet een duurzaam inzetbaarheidstraject of toekomstgerichte scholing voor 24 december 2021 zijn afgerond. Eigenberg-Scholt beveelt zo’n traject van harte aan bij collegabedrijven. Wat is misschien wel de belangrijkste winst? “Er wordt in ons bedrijf nu op de werkvloer onderling over vitaliteit gesproken.”

Geïnteresseerd in een vitaliteitstraject? Of wil je meer weten over de mogelijkheden binnen de programma’s:

Mail naar [email protected] of meld je aan via het aanmeldformulier.