//

‘Meer efficiency, minder faalkosten door printtrainingen’


Digitaal drukwerk is bezig aan een snelle opmars in de grafimedia- en signbranche. Hoe haal je het maximale uit inkjet en andere type printers? Dat leer je in de printtrainingen die Erna Leenaars namens GOC geeft.

Erna werkte bij printerleveranciers als Xerox en Océ (tegenwoordig: Canon Production Printing). Sinds 2007 doet ze onderzoek naar digitaal drukwerk en verzorgt ze opleidingen voor bedrijven die hun printers optimaal willen benutten.

Nog even voor de liefhebbers van drukwerk: waarom is print zo interessant?

De ontwikkeling in printtechnieken gaan heel snel. Printers worden steeds groter, beter, sneller en zijn daardoor tegenwoordig een serieus alternatief voor conventionele technieken zoals offsetdruk en zeefdruk. Daar komt bij dat de markt verandert. Er is gewoon steeds minder drukwerk in hele hoge oplages. En ook uitgevers en bedrijven bewegen toe naar on demand drukwerk. Geen magazijn meer vol brochures of boeken, maar kleine producties op afroep. Wanneer je ze nodig hebt en eventueel gepersonaliseerd voor een specifieke doelgroep.

 Als je zo’n printer aanschaft krijg je ook een instructie van de fabrikant. Is dat niet genoeg?

Zo’n training van de fabrikant is zeker waardevol. Alleen is zo’n training vaak beknopt en volg je die op het moment dat je de printer net hebt. We zien in de praktijk dat veel kennis daardoor niet landt of onthouden wordt. Bovendien komen de complexere vragen vaak pas later boven, op het moment dat je eigen werkroutines hebt ontwikkeld.

Wat behandel jij in de printtrainingen die je geeft?

In de basistraining digitaal drukken herhaal ik altijd eerst even de functionaliteiten van de printers waar deelnemers mee werken. Wat kunnen die machines precies en gebruik je dat ook? Vaak is dat laatste niet het geval. Een mooi voorbeeld is de Colour Look Up Table (CLUT) in de printer. Daarin vind je alle ‘recepten’ van de Pantone-kleuren. Door zo’n recept aan te passen kan je snel en makkelijk tot betere kleurresultaten komen. Je regelt dat dus gewoon in de printer in plaats van achter de computer. Dat levert je niet alleen tijdswinst op, maar zorgt ook voor meer consistentie. Maar dan moet je wel weten hoe je met die CLUT werkt.

Wat komt er nog meer aan bod?

We kijken in de training ook breder dan de printer zelf. We gaan bijvoorbeeld in op hoe je digitaal drukwerk personaliseert. Doe je dat met Word, met InDesign of bijvoorbeeld met Printshopmail? En benut je alle mogelijkheden die er zijn? Maar we kijken ook naar bijvoorbeeld de juiste looprichting van papier en de juiste manier om cartridges af te voeren. Ook zit er één module in voor medewerkers die niet zelf aan de printer staan. Die module is waardevol voor bijvoorbeeld binnendienstmedewerkers en accountmanagers, zodat ze nog beter begrijpen wat er precies wel én niet kan met print.

Je geeft ook trainingen over digitaal printen in grootformaat. Wat leer je daarin?

Bij groot formaat printwerk heb je minder experimenteerruimte. Als je een printje van een flyer verknalt is dat te overzien, maar bij een geveldoek of een carwrap lopen de faalkosten hard op. Daarom besteden we in de training Digitaal Printen Grootformaat onder meer veel tijd aan de productie- en controlemethodieken die je helpen om in één keer goede prints te maken. Ook is er nog meer aandacht voor materiaalkennis. Welke inkt gebruik je, hoe reageert het materiaal waarop je print daarop?

 Zijn er ook trainingen voor bedrijven waar ze al jaren digitaal drukwerk maken?

Zeker. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan gerichte trainingen over Variabele dataprinting, Colormanagement (iso 12647) of Fotospectraalmetingen.

Waar vinden de trainingen plaats?

Er starten de komende weken nog een aantal printtrainingen in Veenendaal, bij GOC. We geven ook vaak on site trainingen bij drukkerijen, print- of signbedrijven. Dan kunnen we de inhoud en de oefeningen tijdens de training helemaal afstemmen op de printers waar je mee werkt.

Meer weten? Bel of mail ons via: 0318 – 53 91 19 of [email protected].