//

Met Root Cause Analysis op weg naar minder verspilling


Met minder verlies een meer constante productkwaliteit realiseren. Dat is de droom van elk grafimediabedrijf. Bij Ardagh Group in Hoogeveen maken ze daar serieus werk van. Met trainingen in ‘Root Cause Analysis’ zetten ze er stappen op weg naar een gestandaardiseerde probleemaanpak die het uitschot en afkeur omlaag moet brengen.

De productielocatie in Hoogeveen is onderdeel van Ardagh Group, een wereldwijde leider in metalen en
glasverpakkingen voor o.a. de voeding- en drankenindustrie. In Hoogeveen worden vooral blikverpakkingen voor babymelkpoeder gemaakt. Dat gebeurt met offsetpersen, maar vraagt net even andere vakkennis. Zo luistert de inkt-vochtbalans extreem nauw omdat blik geen wegslag heeft.

Nu hoef je de blikoffsetdrukkers in Hoogeveen niet meer uit te leggen hoe ze hun werk moeten doen. Ze behoren qua ervaring en kennis tot de top in hun vak. Maar zelfs deze specialisten lopen regelmatig tegen uitdagingen aan op het gebied van kleurvariaties, registerverschillen en drooglopen. Kunnen we een gestandaardiseerde aanpak ontwikkelen waarmee we op zoek gaan naar de kern van deze problemen?

Maatwerk
Met die vraag klopte Ardagh aan bij GOC. Na een uitgebreid voorgesprek werd een driedaagse maatwerktraining Root Cause Analysis ontwikkeld voor de blikdrukkers. De training borduurde voort op de interne training van Ardagh over methodes om problemen op te lossen, zoals 5Why en 6M. En zo boog in mei een eerste groep drukkers zich over een productiefout. Aan de hand van een visgraatdiagram sparden de drukkers over mogelijke oorzaken. Is het mechanisch, zit het in de processen, in de omgeving? Ze werden daarbij begeleid door Cor Henzen, trainer en offsetspecialist bij GOC.

Leren aan de lijn
“We hebben bewust gevraagd om een zo praktisch mogelijke training”, vertelt Training Officer Fred de Koff van Ardagh Group. “Geen fancy powerpoints in een warm klaslokaal, maar aan de lijn op zoek naar een oplossing voor een herkenbaar probleem uit ons eigen productieproces. Daar leer je namelijk het meest van.” Door op deze manier drukkers te stimuleren om hun analyserend vermogen en vakkennis in te zetten, kom je tot structuren, protocollen en methodieken die haalbaar en toepasbaar zijn in de praktijk weet procesmanager Goos Benjamins, die zelf 34 jaar geleden bij Ardagh Group begon.

Stelpakken
Zo test Ardagh momenteel een aangepaste werkwijze met stelpakken. Door meer voorlopers voor een stelblad te gebruiken, lukt het om sneller tot een stabiel product te komen en hoeft er minder blik weggegooid te worden. “Zeker bij een duur substraat als blik is dat natuurlijk mooi meegenomen. Door te investeren in scholing willen we stappen blijven zetten in kwaliteitsbeheersing, waardoor we voorop blijven lopen in de markt.” Voor een aantal drukkers was de training best even spannend. Wordt er getwijfeld aan onze vakkennis? ‘Dat is absoluut niet het geval. Cor pakt dat goed op en is goed in het creeëren van een constructieve sfeer tijdens de trainingen”, zegt Martin Morsman, 41 jaar in het vak en binnen Ardagh Hoogeveen onder meer bezig met de coördinatie van opleidingen en het geven van cursussen laktechniek.

Gedragen standaardaanpak
De reacties op deze praktisch ingestoken training waren positiever dan die op eerdere, vooral theoriegeoriënteerde trainingen. Ook Goos, Martin en Fred zijn tevreden over de samenwerking met GOC. “De combinatie van kennis op het gebied van procesbeheersing en procesoptimalisatie aan de ene kant en machines en druktechnieken aan de andere kant maakt GOC voor ons een goede opleidingspartner”, zegt Fred. In december start een nieuwe groep drukkers met de training. Doel is dat uiteindelijk alle veertig drukkers zich verdiepen in Root Cause Analysis. Zo doet Ardagh stapsgewijs nieuwe inzichten op voor het  probleemoplossingsproces en wordt gezamenlijk gewerkt aan een gestandaardiseerde, gedragen aanpak voor veel voorkomende problemen.

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].