//

Basisopleiding Sign


Basisopleiding Sign

Algemeen:

De digitale transformatie is overal volop gaande. Binnen alle moderne printtechnieken is het aantal toepassingen voor print alleen maar groeiende. Wie vandaag zaken doet, communiceert continu; op verschillende manieren en met verschillende doelgroepen.

In een wereld die sterk bepaald wordt door beeldcultuur is visuele communicatie erg belangrijk. Het is vaak een eerste kennismaking met een bedrijf of een product. Bedrijven hechten daarbij terecht belang aan kwaliteit, vorm en stijl en een onmiddellijke zichtbaarheid van hun merk. Dit biedt nieuwe creatieve mogelijkheden, maar vraagt tegelijk om specifieke competenties en materialenkennis in functie van de print- en presentatietechnieken. De signmaker is een belangrijke schakel in de realisatie van de visuele communicatie.

Wil jij jouw creativiteit een boost geven met de grenzeloze mogelijkheden in de sign wereld? Dan is de Basisopleiding sign de perfecte start. In de opleiding maak je kennis met het volledige productie traject, van ontwerp over digitalisering tot het afgewerkte product. De competenties waarover je beschikt stellen je in staat om vlot te schakelen tussen verschillende printers en dragers. Met deze kennis ben je niet alleen in staat om een perfect sign product af te leveren, je kunt ook collega’s en / of klanten adviseren over de uitgebreide mogelijkheden.

Voor wie is de Basisopleiding sign?

Deze opleiding is bedoeld voor instromers en beginnende medewerkers in de sign sector. Gespecialiseerde print- of signbedrijven, in grafische bedrijven, in papier- en kartonverwerkende bedrijven en in andere sectoren. Medewerkers uit deze verschillende sectoren kunnen de opleiding volgen. De opleiding is ook geschikt voor de meer ervaren signmaker die hun kennis en ervaring hebben opgebouwd on the job.

Wat leer je tijdens de Basisopleiding sign?

Alle aspecten van het sign vak komen in deze opleiding aan bod. De sign sector is een hele brede markt, met talloze eindproducten waar de signmaker invulling aan geeft. Dit houdt in dat jij een enorme kennis moet hebben van de mogelijkheden en onmogelijkheden. In deze opleiding leer je stapsgewijs de theorie en ga je deze direct toepassen in de dagelijkse praktijk. In de opleiding komen de volgende zaken aan bod.

 • Het appliceren van vinyl, het bedrukken van allerlei materialen, snijden en plotten, het maken van printklare bestanden, bestandsverwerking, monteren van de meest voorkomende producten in sign. Denk hierbij aan posters, wandsystemen, behang en banners. (wandsystemen voor beurzen, wanden voorzien van fotobehang, posters met verschillendemontage systemen, pop up baners, opspannen van vinyl o.a. in beurs systemen, vrachtwagens, voetbalveld etc.). Denk bij snij- en applicatie werkzaamheden aan het plotten van diverse teksten, pellen en overbrengen op diverse ondergronden zowel vlak als gebogen.
 • De basis van wrappen (carwrappen, interieur wrappen, exterieur wrappen).
 • Materiaalkennis en kennis van de verschillende soorten gereedschappen om het sign productdeskundig te kunnen maken en monteren.
 • Naast het toepassen van de praktische sign producten komen ook belangrijke zaken zoals: bestandsbeheer, kleurbeheersing, Arbo- en milieuwetgeving, productieplanning, storing oplossen, kwaliteitscontrole en voorraadbeheer aan bod.
Wat is het niveau van de Basisopleiding sign?

De opleiding wordt gegeven op een mbo werk- en denkniveau op een herkenbare praktijkgerichte manier.
Wil je deelnemen aan deze opleiding dan is er geen vooropleiding vereist. Na afloop van de opleiding ontvang je een Bewijs van deelname.

Wat is de duur van de opleiding Basisopleiding sign?

De opleiding duurt 4 dagen. Na het volgen van de opleiding ben je voldoende voorbereid om in de praktijk zelfstandig te kunnen functioneren.

Verder ontwikkelen na de Basisopleiding sign?

Omdat lang niet alle bedrijven alle productgroepen van de signmarkt leveren en verwerken is er voor de Sign opleidingen gekozen voor een modulaire aanpak op specifieke productgroepen. Naast de Basisopleiding zijn er losse verdiepingsmodulen ontwikkeld. De duur van deze modulen varieert van 1 tot 3 dagen.

De volgende verdiepingsmodulen kunnen worden gevolgd.

 • Verdiepingsmodule constructies (hout, aluminium, kunststof, plaatmateriaal, borden, panelen), bewegwijzering, verkeersborden (1 dag)
 • Verdiepingsmodule wrappen (carwrappen, interieur en exterieur wrappen)* (2 – 3 dagen)
 • Verdiepingsmodule POS displays en lichtreclame (1 dag)
 • Verdiepingsmodule textiel, vlaggen, spandoeken (1 dag)

* Deze module wordt in samenwerking met de TAC academy aangeboden.

De opleiding is modulair opgebouwd aan de hand van thema’s.
Binnen ieder thema staan vervolgens een aantal onderwerpen centraal.

Thema 1: sign onder de loep
• Introductie in de sign markt
• Materialen (onbedrukt) en toepassingsmogelijkheden
• Productieapparatuur en gereedschappen

Thema 2: de voorbereiding
• Digitale workflow
• Inkijk in de wereld van ontwerpen
• Kleurbeheer

Thema 3: de productie
• Sign productie snijden / plotten
• Sign productie printen
• Kwaliteit
• Veilig, ordelijk en milieubewust werken op de werkplek (werkplaats /
werkvloer)

Thema 4: appliceren en monteren productie
• Sign productie appliceren en monteren
• Visuals plaatsen
• Veilig, ordelijk en milieubewust werken op locatie

Na het volgen van de opleiding ben je voldoende voorbereid om in de praktijk zelfstandig te
kunnen functioneren.

€ 1.470,- (excl. btw)

Bestaat uit:

 • leskosten
 • literatuur & materiaal
 • online leeromgeving
 • catering

Subsidie mogelijkheden

Nog geen ervaringsverhalen beschikbaar

Aanpak:

Het uitwisselen van ervaringen en de inbreng van eigen praktijkvoorbeelden maken het leerproces persoonlijk en praktijkgericht. Om nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tussentijds en tot een half jaar na afloop van de opleiding contact onderhouden met de docent en andere cursisten.

Groepsgrootte:

maximaal 10 personen

Duur en studiebelasting:

4 dagen

Toetsing en afsluiting:

Na afloop van de opleiding ontvang je een bewijs van deelname.

Inschrijfformulier

Plaats en data

26 september 2024, Veenendaal

Bel voor vrijblijvend advies van onze adviseurs:

(0318) 539 119

of stel je vraag per e-mail

Gerelateerde opleidingen

carwrappen

interieur wrappen

exterieur wrappen

constructies, bewegwijzering en verkeersborden

POS displays en lichtreclame

textiel, vlaggen en spandoeken