//

Zo pakt De Groot preventie in de ploegendienst aan


Hoe kunnen we onze (productie)medewerkers helpen om fit en gezond te blijven tot hun pensioen? En is onze manier van roosteren voor de ploegendiensten te verbeteren? Met die vragen gingen De Groot – grootsgedrukt.nl en GOC samen aan de slag in een Duurzaam Inzetbaarheidsprogramma.

De Groot – grootsgedrukt.nl is een allrounddrukkerij. Van visitekaartjes tot boeken en A0-posters, het rolt vijf dagen per week, dag en nacht van de persen in Goudriaan. Ook ontzorgt de drukkerij haar opdrachtgevers met voorraadbeheer en fulfilment.
Een groot deel van de 165 medewerkers werkt in ploegendienst. Voor de afdeling CTP gaat het om een verschoven dagdienst, op de afdeling nabewerking wordt in tweeploegendienst gewerkt tussen 06.00 en 22.00 uur. De drukkerij draait 24/7 door met een achterwaarts roterende drieploegendienst. Medewerkers werken daarbij maximaal vier dagen achterelkaar in de nacht.

Mensen boven machines
“Je staat, loopt en tilt veel in dit werk. En werken in een ploegendienst is sowieso zwaarder. Nu staat er voor een kapitaal aan machines in ons bedrijf, maar de mensen zijn nog veel kostbaarder voor ons. Daarom investeren we in preventie en kijken we steeds wat we kunnen doen om collega’s te ondersteunen op het gebied van vitaliteit en gezondheid”, vertelt manager HRM Dorien Barneveld.

Na de kick-off van het maatwerkprogramma bij De Groot – grootsgedrukt.nl konden medewerkers een vitaliteitscheck doen. Je vult daarbij vooraf een vragenlijst in over je fysieke en mentale gezondheid. Daarna vinden metingen van o.a. je bloeddruk, cholesterol, metabolisme en vochtbalans plaats. Aansluitend aan de metingen krijg je een persoonlijk advies.

“Vooraf was er wel wat scepsis. Wat heeft het bedrijf met mijn gezondheid te maken? Wat hielp is dat we uitlegden dat je gegevens vertrouwelijk blijven. En na afloop hoorden we dat de collega’s die meededen er echt wat aan hebben gehad en dat de persoonlijke adviezen heel begrijpelijk waren.”

Praktisch en niet-belerend
Verder stonden er workshops over voeding en slapen op het programma. “Ook dat was heel praktisch en zonder een wijzend vingertje. De trainer legde bijvoorbeeld uit hoe eiwitten zorgen dat je minder gaat snaaien in de nachtdienst. En dat het slim is om op het werk te ontbijten na de nachtdienst.”

Net als bij veel andere grafische bedrijven ligt het verzuim bij De Groot – grootsgedrukt.nl relatief hoog. Ook daar wil het bedrijf mee aan de slag. Een eerste stap was een praktische training voor leidinggevenden, met veel aandacht voor het voeren van het juiste gesprekken met teamleden. “Wat mag je wel en niet vragen, hoe praat je hier vanuit relatie met elkaar over? Dat was heel leerzaam. Wat ook als fijn werd ervaren door de deelnemers is dat de trainster heel direct is, die zei waar het op stond.”

Tot slot is er een kort roosteronderzoek uitgevoerd, waarbij onder meer gekeken is naar de impact van verschillende manieren van roosteren op het bioritme en de kwaliteit van slaap. “Daaruit kwam naar voren dat onze manier van roosteren behoorlijk goed is. We konden nog een kleine verbetering doorvoeren door de diensten een uur later te starten, maar dat heeft niet de voorkeur van medewerkers zelf. Dat laten we dus zo.”

Geen omkijken naar subsidieaanvraag
Heeft Dorien nog tips voor andere bedrijven die nadenken over duurzame inzetbaarheid van productiemedewerkers. “Zet de mens voorop. Ik geloof dat als je eerst wat geeft aan medewerkers, je dat op termijn vanzelf terugkrijgt. Ga daarbij niet als een olifant door de porseleinkast, maar zet kleine stapjes. Dat helpt voor het draagvlak. En besef dat het even duurt voordat je effect ziet. Begin dus niet pas als je verzuim heel hoog is.”

Voor het duurzame inzetbaarheidsprogramma kon De Groot – grootsgedrukt gebruikmaken van subsidie uit het Create your future-project van A&O Fonds Grafimediabranche. “GOC hielp ons enorm bij de aanvraag door veel gegevens aan te leveren en papierwerk grotendeels over te nemen. Laat dat je dus vooral niet tegenhouden!”