//

Samen met de ‘concurrent’ je personeel opleiden


Waarom zou je allemaal zélf je medewerkers nascholen als je ook kunt samenwerken? Vanuit die gedachte bundelen vijf grafische bedrijven uit Noord-Nederland de krachten.

Het gaat om Royal Jongbloed Heerenveen, Graphic Packaging Sneek, De Vries Drukkerij Sneek, Van Eems Oostereind en VOB Hardenberg. Deze vijf deelnemende bedrijven fungeren per toerbeurt als gastheer van het leertraject voor procesoperators afterpress en press.
GOC stelde een lesprogramma samen en selecteerde grafische bedrijven die baat konden hebben bij een gezamenlijk leertraject. Dat traject biedt een mix aan theorie en praktijk en gaat zowel in op techniek als processen.,,De deelnemers zijn allemaal vakspecialisten. Wij helpen ze om hun kennis te verdiepen, beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk te benutten en problemen op de juiste wijze in te schatten en op te lossen”, vertelt trainer Cor Henzen.

Efficiënter
Voor Royal Jongbloed, dat bijbels produceert en uitgeeft, waren er meerdere redenen om medewerkers bij te scholen. ,,In de afgelopen jaren hebben ook wij de impact van de crisis gevoeld. Het moet nog sneller, efficiënter en beter. Om dat te bereiken moet je medewerkers scholen. Los daarvan vinden we het sowieso belangrijk dat onze mensen zich hun hele loopbaan blijven ontwikkelen”, vertelt Marcel Boot, hoofd productie bij de Heerenveense specialist in dundruk.
Daar komt bij dat het afterpress-proces bij Royal Jongbloed door de jaren heen veranderd is. De machineoperators van de binderijafdeling bedienen tegenwoordig niet alleen meer een machine, ze sturen een complete lijn met zes of zeven medewerkers aan. ,,Dat vraagt om andere kennis en vaardigheden”, vult chef binderij Chris Postma aan.

Herkenbaar
Natuurlijk kon Royal Jongbloed haar medewerkers naar een ‘traditionele’ operatorstraining sturen. ,,Maar het leek ons veel interessanter als ze ook bij andere grafische bedrijven in de keuken zouden kijken. Dan maak je kennis met andere werkwijzen, technieken en kwaliteitsprotocollen. En het voordeel is dat we met GOC een trainingspartner hebben die de taal van de sector spreekt. Dat maakt het herkenbaar voor onze medewerkers en motiveert hen meer dan een algemene training voor de procesindustrie.”
Dat beaamt deelnemer Auke de Boer. ,,Zo’n training houdt je scherp. De opdracht waarbij je het proces van order tot product binnen jouw bedrijf in kaart brengt, vond ik heel leerzaam. Dat gaat helpen om proactief te werken en tot oplossingen te komen als er iets fout gaat.”

Ga voor meer informatie naar druktechnieken of nabewerkingstechnieken. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].