//

Van nul ervaring naar zelfstandig operator


Gaan de komende tien jaar ook veel van jouw ervaren drukkers of nabewerkers met pensioen? Kies er dan net als Lijnco voor om – met een beetje hulp van GOC – zelf opvolgers op te leiden die flexibel inzetbaar zijn.

Je vindt Lijnco in het hoge Noorden. In de Groningse drukkerij maken ze vooral speciaaldrukwerk. Van kraskaarten en spaarzegels tot beveiligd drukwerk en drukwerk waar met inline printtechnieken gepersonaliseerde data of bijvoorbeeld QR-codes worden toegevoegd. Vakwerk, waar veel specialistische product- en machinekennis voor nodig is.

Continuïteit in de productie

Die kennis droegen de ervaren drukkers van Lijnco in de afgelopen jaren al stapsgewijs over aan tien nieuwe collega’s zonder grafische achtergrond. De volgende stap? Die vindt plaats met de opleiding tot basisoperator flexodruk van GOC. “We vinden het belangrijk dat deze collega’s niet alleen weten op welke knoppen ze moeten drukken, maar ook waarom ze dat doen. En dat ze bijvoorbeeld kennis opdoen over machineveiligheid, procesoptimalisatie en kwaliteitsverbetering”, vertelt manager operations Gerwin Luurtsema.

Toekomstgericht scholen

Ook vakverbreding is onderdeel van de opleiding. Zo leren offsetdrukkers over flexodruk en flexodrukkers over offsetdruk. “Het werk bij Lijnco is tegenwoordig high-tech en je staat vaker alleen aan een lijn, waarbij je veel dingen tegelijk in de gaten moet houden. Bovendien willen we graag dat medewerkers zo breed mogelijk inzetbaar zijn, zodat ze mee kunnen bewegen met veranderingen in de markt en we nog flexibeler worden in de productie. Als er vanmiddag een storing is aan een offsetlijn, is het handig als een flexo-operator vanavond de order kan overnemen.”

Maatwerk op zaterdagen

De opleiding tot basisoperator flexodruk vindt plaats bij Lijnco. De deelnemers hebben één keer per maand op zaterdag les. Handig, omdat zo de productie kan doorgaan en er niet gepuzzeld hoeft te worden met ploegendiensten. Die flexibele opstelling is iets wat Luurtsema waardeert. “Ook de communicatie van GOC ervaar ik als prettig. De lijnen zijn kort. Je krijgt altijd snel antwoord op vragen.”

Rekening houden met niveauverschil

En de medewerkers zelf? Die zijn bloedfanatiek, merkt de manager operations. “Sommigen van hen hebben nog nooit een opleiding afgerond. Zij ervaren dit traject als een kans. We worden hier echt beter van, zei één van de jongens pas tegen mij. Weet je wat trouwens ook leuk is? De ervaren collega’s leven enorm met ze mee. Laatst had de groep een examen. Toen kwam één van onze leermeesters op zaterdagmorgen uit zichzelf langs om iedereen succes te wensen. Dat vind ik echt mooi om te zien.”

Opleidingsvraag: Continuïteit in vakkennis borgen, inzetbaarheid van medewerkers vergroten

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Basisoperator flexo. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 19 of [email protected].