//

Van uitzendkracht naar machine operator


Goed personeel is kostbaarder dan goud. Heb je ze eenmaal gevonden, dan moet je ze zien te boeien en binden. Senefelder Misset investeert in de opleiding van personeel door diverse incompany opleidingen. Meest recent; de opleiding Machine operator geniet brocheren van GOC.

Senefelder Misset in Doetinchem is al meer dan 150 jaar actief in het vervaardigen van tijdschriften, brochures en catalogi voor grote uitgeverijen in binnen- en buitenland. Om te kunnen blijven voldoen aan de steeds hogere eisen van de klant en de sterk veranderende markt investeert Senefelder in het vergroten van de vakkennis, efficiëntie en (duurzame) inzetbaarheid van het personeel. In dit kader volgde deze lente een groep nabewerkers de opleiding Machine operator geniet brocheren.

Onder hen was Etienne de Groot. Hij stroomde vanuit de horeca in bij Senefelder Misset en vond daar een baan die hem uitdaagde. “Door de coronapandemie was ik, zoals veel mensen in de horeca, genoodzaakt om wat anders te zoeken. Via een uitzendbureau kwam ik in het productiewerk terecht en dat beviel me beter dan verwacht. Het werk is een combinatie van puzzelend vermogen – problemen oplossen – en samenwerking met je collega’s van allerlei afdelingen. En dat alles binnen een bepaald tijdsbestek. Als uitzendkracht vond ik het al erg interessant om mee te kijken met de machinevoerders. Hoe bereiden ze een opdracht voor, hoe stellen ze de machine in, et cetera. Dat werd opgemerkt en sinds november 2021 ben ik officieel in dienst bij Senefelder en ben ik gestart met een opleidingstraject.”

Na een introductie en de basisopleiding grafimedia is Etienne nu bezig met de afronding van Machine operator geniet brocheren. “In zes dagen zijn we samen met de docent door de stof heen gegaan. Van de basiskennis qua techniek tot alles wat we moeten weten over de machine-instellingen, het productieproces en de kwaliteitsbewaking. Wat me daarin aansprak was dat er veel ruimte was voor praktijk in de opleiding. Ik kom zelf van het vwo en heb daarna verschillende studies gedaan, maar ik leer makkelijker als het praktisch leren is. Dat geldt ook voor een groot deel van mijn collega’s. We leren liever in de praktijk dan uit boeken.”

GOC werkt met mensen uit het vak, die talent hebben voor opleiden, heeft Etienne gemerkt. “Vakmensen met didactische vaardigheden. In dit geval was dat iemand die binnen Senefelder onderhoud pleegt. Daardoor kent hij niet alleen de loop van de machine, maar heeft hij ook uitgebreide kennis over de machine-onderdelen en weet precies waar de pijnpunten in het proces liggen. Hierdoor heeft hij een heel andere kijk op het werk dan iemand die alleen achter de machine staat. Dat tilt de opleiding naar een hoger niveau.”

Inmiddels heeft Etienne de laatste lesdag achter de rug. “Nu heb ik alleen nog een praktijkexamen af te leggen voor ik mijn certificaat in ontvangst kan nemen. Dat is voor mij iets lastiger omdat ikzelf werk als seal operator. Helaas was hier geen specifieke opleiding voor, maar de basisprincipes qua machine-onderdelen, papier, vervoer, et cetera, komen redelijk overeen. Mogelijk komt die er nog in samenwerking met GOC. Al met al ben ik zeer te spreken over de opleiding. Het is goed dat Senefelder investeert in de vakkennis. Er zijn weinig jongeren die al op het voortgezet onderwijs dit vak ambiëren. Het zijn meestal instromers zoals ik, die per toeval dit werk ontdekken. Als je die eenmaal binnen hebt is investeren in hun kwaliteiten het beste dat je kunt doen. Zelf heb ik nog geen officieel functioneringsgesprek gehad sinds de start van deze opleiding, maar vanuit mijn praktijkbegeleider en ploegbaas merk ik al dat ze erg positief zijn over mijn ontwikkeling. Ik word ook wel alleen achter de machine gezet. Er is een vertrouwensband. Ze weten dat je het gewoon kan.”

Senefelder Misset heeft diverse vacatures. Ze zijn online te vinden op https://senefelder.nl/werken-bij/.