//

Verzuim voorkomen & verlagen


Als werkgever heb je invloed op verzuim. Door een goede verzuimbegeleiding re-integreren zieke medewerkers beter en keren zo sneller terug op het werk. Aandacht voor preventie en vitaliteit kan voorkomen dat je medewerkers ziek worden. Zo zijn gezonde medewerkers 18% productiever en verzuimen 27% minder.

De kosten van ziekteverzuim zijn hoog en kunnen flink oplopen. Zo kost een zieke medewerker al snel
€ 300 per dag. De werkelijke kosten liggen nog hoger als de vervangingskosten ook meegerekend worden. Volgens Zilveren Kruis schat ruim 70% van de bedrijven de verzuimkosten te laag in.

We delen graag enkele tips

Verzuim aanpakken

Herken de signalen

Vaak kun je als collega of leidinggevende verzuim zien aankomen. Is een medewerker al langer moe, stil, kortaf of futloos? Of niet veilig aan het werk? Of zijn er financiële – of privéproblemen? En heeft de medewerker last van fysieke of mentale klachten? Ga dan het gesprek aan.

Voer het goede gesprek

De leidinggevende heeft een cruciale rol in het terugdringen en voorkomen van verzuim door het goede gesprek te voeren met de medewerker. Een training voor leidinggevenden kan hierin ondersteunend zijn.

Maak een verzuimprotocol

Een verzuimprotocol maak je voor je medewerkers. Je zet alle stappen op een rij, van ziekmelding tot beter melding. Met duidelijke regels en een goede naleving kun je verzuim beter onder controle houden.

Zorg voor een goed verzuimbeleid

Hoe gaat jouw bedrijf om met verzuim? Dat is de kernvraag van je verzuimbeleid. Werk met concrete doelen en actiepunten. Wil je weten wat het verzuim jouw bedrijf kost? Vul dan eens deze rekentool van TNO/CBS in.

Een veilige en gezonde werkvloer met een RI&E

In een Risico Inventarisatie & Evaluatie (ARBO RI&E) worden alle bedrijfsrisico’s op het terrein van Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW) in kaart zijn gebracht. Met een specifieke branche-RI&E kun je als bedrijf je arbo risico’s inventariseren. Kijk hier hoe je een RI&E maakt voor de Grafimediabranche.

Aandacht voor preventie en vitaliteit

Maak werk van duurzame inzetbaarheid

Hoe kun je je medewerkers langer gezond en fit houden? Laat ze zelf meedenken en nodig een adviseur uit die vrijblijvend meedenkt wat je kunt doen om de inzetbaarheid en vitaliteit van je medewerkers te verbeteren en verzuim te voorkomen.

Bied een vitaliteitsprogramma aan

Met een vitaliteitsprogramma op maat kun je als bedrijf activiteiten aanbieden om de vitaliteit, inzetbaarheid en eigen regie te verbeteren. Een vitaliteitscheck is hiervoor een goed instrument, het maakt je medewerkers bewust van hun vitaliteit en inzetbaarheid en geeft handvatten voor verbetering. Daarnaast zijn diverse activiteiten mogelijk rondom onregelmatige diensten, werkdruk, fysieke belasting, werk-privé balans en meer.

Beperk werkstress

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Zorg dat je medewerkers niet overbelast raken. Bespreek samen wat de juiste workload is en stel duidelijke grenzen aan werkdruk en voorkom burn-outs. Kijk hier hoe je werkstress aanpakt in de grafimediabranche.

Stimuleer werkplezier en betrokkenheid

Werkplezier is een goed medicijn tegen verzuim. Als medewerkers plezier hebben in hun werk, zullen ze zich minder snel ziek melden. Daarnaast is plezier goed voor de gezondheid. Geef je mensen betekenis aan het werk dat ze doen, biedt ruimte voor nieuwe ideeën en vier samen successen.

Optimaliseer de kennis en vaardigheden

Gezien de vele veranderingen in de branche is het van groot belang om de kennis en vaardigheden van medewerkers te stimuleren en je organisatie toekomstproof is. Zo heb je ook meer kans je medewerkers te behouden.

Houd rekening met de werk- en privé balans

Werk en privé zijn vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als er privé iets speelt bij de medewerkers, zoals mantelzorg of schulden, dan heeft dat vaak effect op de productiviteit. En andersom kunnen problemen op de werkvloer ook het privéleven beïnvloeden. Biedt een luisterend oor en bespreek de mogelijkheden om te helpen.

Ervaringsverhalen

Al meerdere collega bedrijven zijn aan de slag gegaan om de vitaliteit van de medewerkers te verbeteren. En met succes! Wil je weten hoe zij het aangepakt hebben? Bekijk dan eens deze verhalen, wellicht brengt het je op ideeën.

Aan de slag

Wil je weten wat er in jouw bedrijf mogelijk is om verzuim te verlagen en voorkomen en vitaliteit te versterken? Onder de naam Create your future is via A&O Fonds Grafimediabranche gebruik te maken van de MDIEU subsidieregeling (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden) waarbij je tot 75% subsidie ontvangt over de investering in duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Vraag hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met een adviseur die de branche kent om de mogelijkheden in jouw organisatie te bespreken of neem contact op met ons via: [email protected] of 0318 – 53 91 91.