//

‘Vitaliteitscheck is cadeautje voor medewerkers’


Wil je medewerkers helpen om fit en vitaal te blijven? Dan is de bedrijfsbrede vitaliteitscheck van GOC een slimme start, merken ze bij Koninklijke Van der Most uit Heerde.

Bij het bedrijf werken zo’n 220 medewerkers. Een flink aantal van hen draait mee in ploegendiensten. Ook zijn er veel collega’s die al tientallen jaren productiewerk doen. “We willen ze graag helpen om fit te blijven en gezond oud te worden. Dat begint bij inzicht”, vertelt Tiny Brinkman, Senior HR-adviseur. “Hoe gezond zijn we nu? Deze vitaliteitscheck, uitgevoerd door GOC, zien we als een startpunt om daar inzicht in te krijgen.”

De vitaliteitscheck bestaat uit een vragenlijst, een aantal medische testen en een persoonlijk adviesgesprek. Hoe krijg je al die medewerkers in beweging om deel te nemen aan zo’n check? Op advies van GOC schakelde Koninklijke Van der Most team- en bedrijfsleiders in als ambassadeur. Dat pakte goed uit.

“Van de 220 collega’s die tot nu toe zijn benaderd geeft slechts vijftien procent aan niet mee te willen doen. In de meeste gevallen omdat ze al onder controle staan van een arts”, licht Tiny toe. “Zowel de productie- als kantoormedewerkers zijn enthousiast. Ze zien het als een cadeautje, want ze krijgen inzicht in hun gezondheid zonder dat ze er veel moeite voor hoeven te doen. We plannen de medische controle onder werktijd voor hen in.”

De vitaliteitscheck brengt wellicht gezondheidsrisico’s aan het licht waarop voortgeborduurd kan worden. “Stel dat veel medewerkers fysieke hinder hebben bij specifieke werkzaamheden in ons productiebedrijf of op kantoor. Dan kunnen we daar bijvoorbeeld op bijsturen door te focussen op een juiste houding, maar ook door aanpassingen op de werkvloer. Als de lichamelijke gezondheid van onze individuele medewerkers in kaart is gebracht, dan vloeien daar wellicht collectieve aanpassingen uit voort in een vervolgtraject.”

Wil jij ook een vitaliteitscheck aanbieden aan jouw medewerkers?
Je kunt nog tot 31 december 2023 gebruikmaken van de programma’s
uit het Create your future-project. De subsidie kan oplopen tot 75%.
Kijk voor meer informatie op createyourfuture.nl.