//

Zij-instromer groeit uit tot ervaren nabewerker


Mohammed Sahanne vond zijn droombaan in de vouwkartonnage bij Koninklijke Drukkerij De Vries in Sneek. Hij kwam binnen zonder vakkennis en ervaring, maar groeide uit tot een echte vakman. Met een beetje hulp van GOC.

Veel bedrijven kampen met een tekort aan technisch personeel. Vluchtelingen willen niets liever dan snel aan het werk gaan. Een win-winsituatie zou je denken. Helaas is dat niet altijd het geval. Doordat vluchtelingen de taal niet voldoende spreken, geen relevant netwerk hebben en vaak de juiste diploma’s missen, hebben zij een grote achterstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Zonde, want met de juiste opleiding geven zij je bedrijf veel terug. Denk aan een flinke dosis motivatie, potentie en doorzettingsvermogen. Wat vluchtelingen nodig hebben is een kans van werkgevers die de deuren van hun bedrijf willen openzetten.

Opleiden op de werkvloer
Mohammed kwam vijf jaar geleden via een uitzendbureau binnen op de vouwkartonnage bij Koninklijke Drukkerij De Vries. Een totaal onbekend vakgebied voor de elektrotechnicus. “Ik kwam daar onder begeleiding te staan van een leuke praktijkopleider met een bak aan ervaring. Hij bracht me de fijne kneepjes bij en hielp me in feite om vanuit het niets uit te groeien tot de vakman die ik nu ben. Na drie jaar via het uitzendbureau gewerkt te hebben, werd ik twee jaar geleden in vaste dienst aangenomen bij Drukkerij De Vries. In de afgelopen vijf jaar heb ik al verschillende cursussen gedaan om me verder in het vak te bekwamen. Waaronder onlangs nog de cursus Procesoperator Vlakstansen via GOC.”

Vakkennis en procesoptimalisatie
Die cursus bestaat uit drie blokken. Een introductie over prepress, drukken en nabewerken geeft deelnemers meer inzicht in het complete productieproces. Daarna volgt een blok waarin de focus ligt op vaktechnische handelingen, machinebeheersing en materiaalkennis. Tot slot verdiepen deelnemers zich in het optimaliseren van het productieproces, waarbij onder meer plannen en het oplossen van procesverstoringen aan bod komt.

Leren van docenten en elkaar
Mohammed volgde de veertiendaagse cursus samen met een collega. “De docenten waren ervaren vakmensen die weten hoe het vak van nabewerker eruitziet. Ik leerde niet alleen van hen, maar ook van onze medecursisten die van allerlei verschillende bedrijven kwamen. Ik vond het erg leerzaam om te horen hoe anderen technische problemen oplossen en hoe ze in hun bedrijf het werk organiseren. Iedereen doet hetzelfde werk, maar op verschillende manieren.”

Inmiddels heeft hij de cursus afgerond met een branche-erkend GOC-certificaat. Voor Mohammed zit het werk er echter nog lang niet op. “Ik wil blijven leren, blijven groeien. Als ik terugkijk op hoe ik hier vijf jaar geleden binnenkwam, dan ben ik al zo ver gekomen. Toch ben ik nog dagelijks bezig om mezelf te verbeteren. In de toekomst wil ik dan ook heel graag cursussen blijven volgen. Zodat ik een topvakman kan worden.”

Klik hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].