//

‘Zonder training mis je de handigheid met de nieuwe update’


In de drukte van het dagelijks werk kan het voor grafisch professionals lastig zijn om de updates van de verschillende Adobe-pakketten bij te houden. Bij Educatief uitgeverij Zwijsen in Tilburg nam daarom het totale beeldteam deel aan de Adobe CC update-cursus. Na twee ochtenden was iedereen op de hoogte van de nieuwste tools en veranderingen.

Van uitgebreide lesmethodes tot kinderboeken en spellen voor thuis. Uitgeverij Zwijsen is al meer dan 170 jaar een toonaangevende uitgever in het basisonderwijs. Het beeldteam, bestaande uit creatief dtp’ers, beeldredacteuren en art-directors zorgt ervoor dat de lesmaterialen en educatieve producten aansluiten op de belevingswereld van de jonge doelgroep. Tot voor kort gebruikten ze hiervoor oude versies van de Adobe-pakketten Photoshop, Illustrator en InDesign, omdat die samenhingen met een systeem voor de semi-automatische opmaak. Toen dat compatibel werd gemaakt met de nieuwste Adobe-versie volgden ze de update-cursus van GOC.

Duidelijke structuur in de training

In de korte cursus – die één dag of desgewenst twee dagdelen in beslag neemt – worden grafisch professionals meegenomen door de verschillende pakketten en de mogelijkheden daarvan. “GOC-trainer Silke nam de pakketten en hun nieuwe features stapsgewijs met ons door en gaf vervolgens oefeningen om er zelf mee aan de slag te gaan”, vertelt creatief dtp’er Wanda Nawara. “De structuur waarmee GOC werkt vond ik heel prettig. We kregen bijvoorbeeld handouts waardoor je overzicht hebt tijdens de training en naderhand dingen kunt terugvinden. Dat heb ik in het verleden wel eens gemist bij andere opleiders.”

Online leeromgeving

Toen bleek dat fysieke trainingen door de coronamaatregelen geen doorgang konden vinden, werd de training bij Uitgeverij Zwijsen volledig online gegeven. “Dat heeft prima uitgepakt”, vertelt productiebegeleider Freddy Weber die de training organiseerde. “GOC had de online omgeving goed ingericht en doordat de training in twee dagdelen werd gegeven, werd de mentale belasting van het online leren goed verdeeld.”

Efficiënter bijscholen

Als grote partij in de uitgeverswereld is het voor Zwijsen belangrijk om up-to-date te blijven. Freddy: “Normaal doen we dat onder meer via één-op-één-begeleiding bij scholing, maar een update zoals deze leent zich prima voor een training waarin je met z’n allen dieper op de materie ingaat. Door de kleine groep is er bovendien alle ruimte voor vragen en het behandelen van voorbeelden uit de eigen praktijk. Dat is stukken efficiënter dan zelf aan de slag gaan met het ontdekken van een nieuw programma.”

Kennis delen en nieuwe tools ontdekken

Dit was ook de ervaring van Wanda. “Normaal neem je daar de tijd niet voor, waardoor je de handigheid met een programma mist. Je zag tijdens de training bovendien veel kruisbestuiving. We zijn een gevarieerde groep met verschillende functies, waardoor iedereen weer wat anders uit zo’n training oppikt en die kennis deelt. Inmiddels zijn we een maand verder en maak ik dankbaar gebruik van de nieuwe tools.

Tijdwinst voor je dagelijks werk

Het gaat bijvoorbeeld om de optie ‘vullen met behoud van inhoud’ in Photoshop, waardoor je makkelijker iets kunt wegpoetsen. Of de ‘geneste stijlen’ in InDesign, waarmee je heel gemakkelijk verschillende tekstvarianten kunt managen in een document. “Zeker als je een compleet lesboek opmaakt, werkt dat heel prettig. Natuurlijk is een training altijd een tijdsinvestering, maar ik heb er veel van opgestoken en ook het online leren is me erg meegevallen.”

Ga voor meer informatie naar de training Adobe update CC. Of neem contact met ons op via 0318 539119 of via [email protected].