BBL student worden


Druk jij straks jouw stempel op Nederland!

Koop je wel eens wat bij Coolblue of Bol.com? Dan krijg je je bestelling in een strakke doos. En kijk eens om je heen in de supermarkt. Al die producten zitten in mooie verpakkingen. En je kunt lezen wat erin zit. Als je erop let, zie je overal dingen die gedrukt of geprint zijn. Niets is zonder kleur en tekst. De boeken die je op school gebruikt, het behang aan de muur, reclameborden langs de weg, belettering op auto’s. Maar ook de prints op kleding, briefgeld, de doos van je nieuwe sneakers, magazines en kranten die thuis op tafel liggen. Druk het, print het, maak het! Je denkt er waarschijnlijk niet vaak over na, maar al die dingen worden bij jou in de buurt gemaakt. Bij leuke, moderne bedrijven, door vakmensen die werken met de nieuwste machines. Jij kunt er ook aan de slag. Ze zoeken namelijk jongeren die graag met hun handen werken, maar wel hun hoofd erbij houden. Ontdek snel welk werk bij jou past en hoe je dat leert. Je eerste stap in de grafimediabranche zet je met een leer-werktraject (BBL) op niveau 2 van GOC.  Je wordt opgeleid tot

GRAFISCH OPERATOR

Je komt te werken bij een drukkerij, verpakkings-, sign- of printbedrijf. Tegelijkertijd begin je met onze mbo-opleiding Grafisch operator. Zo verdien je geld en volg je ondertussen 1 dag in de week de opleiding in Veenendaal. De opleiding duurt maximaal 14 maanden. Met deze praktische opleiding ben je snel inzetbaar op de werkvloer en is jouw kans van slagen zo groot mogelijk.

Vooropleiding en niveau
Je hebt minimaal de basisberoepsgerichte leerweg vmbo (BB) nodig om te kunnen instromen. Na het afronden van je opleiding ontvang je een mbo-diploma niveau 2 met een doorstroommogelijkheid naar niveau 3.

Structuur van de opleiding
De opleiding duurt maximaal 14 maanden en bestaat uit drie fases. Gedurende de opleiding volg je één dag in de week de BBL-opleiding. De rest van de week ben je aan het werk bij het bedrijf bij jou in de buurt.

De opleiding bestaat uit drie fases:

  • Fase 1: is introductie en inzetbaarheid. Je krijgt inzicht in de verschillende processen en technieken. Met deze kennis ben je snel inzetbaar op de werkvloer. Aan het einde van deze fase kies je voor de richting drukken of nabewerken.
  • Fase 2: bevat specifieke kennis over het beroep waarvoor jij hebt gekozen in fase 1.
  • Fase 3: gaat dieper in op de techniek en het gehele productieproces.

Daarnaast krijg je tijdens de opleiding verplichte vakken, die onderdeel zijn van het mbo-diploma. Dit zijn Nederlandse taal, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken volg je met name via zelfstudie online. En je bent verplicht een keuzedeel te kiezen, die je een verdieping of verbreding van de opleiding geeft. Je kunt kiezen uit twee opties.
Optie 1: – verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken – inspelen op innovaties
Optie 2: – verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken – digitale vaardigheden basis

Meer informatie vind je in deze folder. Wil je een beeld krijgen van het productieproces in een grafimedia- of kartonnage bedrijf? Bekijk de volgende filmpjes of lees de ervaringen van Joke.