//

Geostick investeert inleiderschap


Niet langer meedraaien in de productie, maar voortaan collega’s aansturen, coachen en begeleiden? Dat is best een grote stap. Etikettendrukker Geostick helpt haar teamproductieleiders daarbij met de opleiding ‘Operationeel Leidinggevende’.

 

Tien teamproductieleiders uit de drukkerij en expeditie nemen deel aan de opleiding. In veertien bijeenkomsten leren ze onder meer over leiderschapsstijlen, coachen, feedback geven, motiveren, teamontwikkeling en het meenemen van collega’s in veranderingen. De lesdagen vinden plaats bij Geostick, tussendoor voeren de deelnemers opdrachten uit.

 

Positieve effecten van goede aansturing

Aanleiding voor de opleiding? “We willen een stap maken in leiderschap”, vertelt HR-manager Martijn Pels. “Goede aansturing is heel belangrijk. Als de sfeer in het team goed is, medewerkers zich gezien voelen en problemen worden opgelost? Dan verwacht ik bijvoorbeeld dat de betrokkenheid, efficiency en kwaliteit toenemen en het verzuim daalt. Al gebeurt dat natuurlijk niet van de ene op de andere dag.”

De teamproductieleiders van Geostick sturen ieder zo’n 25 medewerkers aan. “We hebben ze al vrijgemaakt van operationele taken, want je kunt dit niet doen als je zelf de gaten in de planning dicht loopt. De volgende stap is dat we ze helpen met het ontwikkelen van leiderschapscompetenties en ze tools aanreiken”, zegt Pels.

 

Extra opleidingsdag over verzuimgesprekken

Neem bijvoorbeeld het thema verzuim. Hoe maak je dat als teamproductieleider op een creatieve, oplossingsgerichte manier bespreekbaar? Pels: “We merkten dat daar veel vragen over waren, dus is in overleg met GOC een extra dag over verzuim ingepland. Daarin is geoefend met het voeren van gesprekken over verzuim. Wat kan iemand bijvoorbeeld nog wél doen?”

Voorafgaand aan de opleiding is een nulmeting gedaan. De teamproductieleiders vulden daarbij een vragenlijst in over leiderschap. Dat deden ook enkele teamleden en de productiemanager. Geostick gaat die meting jaarlijks herhalen. Ook hebben de teamproductieleiders tussentijds gesprekken met een MT-lid over de opleiding en de ontwikkelingsstappen die ze zetten.

 

Nieuwe vaardigheden toepassen

Pels voert zelf ook zulke gesprekken. “Wat ik zie is dat de teamproductieleiders echt aan de slag gaan met wat ze leren. Ze passen gesprekstechnieken toe, reflecteren op hun eigen rol, houden in de aansturing rekening met verschillen tussen collega’s. Ook zie ik dat de samenwerking tussen de teamleiders verbeterd is. Ze vinden de opleiding wel pittig en dat is goed. Het is geen tussendoor-workshopje. Ik ben verrast tevreden over het niveau.”

 

Al met al is de HR-manager van Geostick dan ook zeer te spreken over de opleiding en de samenwerking met GOC. “We hebben met meerdere bureaus gesproken, maar uiteindelijk toch gekozen voor GOC. Zij kennen de branche, snappen wat er bij ons op de werkvloer speelt. Bovendien sloot de opleiding ‘Operationeel Leidinggevende’ al goed aan bij wat wij voor ogen hadden. Met een paar kleine aanvullingen lag er een mooi programma. Dat is handig, want in de toekomst kunnen we nieuwe teamproductieleiders dezelfde opleiding laten volgen.”

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Operationeel leidinggevende. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 19 of [email protected].