//

GOC helpt bij verduurzaming: gezond personeel, groene reputatie en minder kosten


Duurzaamheid staat bij ondernemingen boven aan de agenda. PRINTmatters sprak over het belang en de inzet van verduurzaming met Aad Vollebregt, algemeen directeur GOC.

Ook voor grafimedia-ondernemingen is duurzaamheid belangrijk. Bijdragen aan een schone wereld en de duurzame inzetbaarheid van werknemers zijn de kernpunten. Die inzet biedt meer voordelen, zoals minder kosten door minder verspilling en de verworven ‘groene’ reputatie die van grote waarde is voor klanten en (potentieel) personeel. ‘Bij GOC adviseren en ondersteunen we organisaties om ambities te realiseren bij het verduurzamen van processen, materialen, middelen en samenwerking’, zegt Aad Vollebregt. ‘De inzet op duurzaamheid, met het verkleinen van de footprint, voorziet in een steeds actuelere behoefte aan duurzaam geproduceerde goederen bij klanten.’

Duurzame tips
‘Tijdens onze technische opleidingen komen veel duurzaamheidsaspecten aan de orde. We maken werknemers bewust van het belang in de productie, waarbij we tips geven over zuinig omgaan met grond- en hulpstoffen en energie.’ Een paar concrete voorbeelden zijn de omsteltijden verkorten (voorkomt verspilling en bespaart energie), en afval scheiden. Maar het gaat verder, want de opleidingen op groepsleider- en managementniveau geven ook richting voor beslissingen. Denk aan informatie over gebruik van gecertificeerd papier, chemieloze ctp, papieren plakband, plantaardige inkten, minder lakken en oplosmiddelen, en de investeringskansen in ledlampen en zonnepanelen.’

Vitaal personeel
De mens zelf speelt ook een belangrijke rol in het aanbod van GOC. Ten eerste uiteraard door de kennisvermeerdering, dat ontplooiing bevordert. Ook met medewerkers ga je zuinig om: werkwijzen, lichaamsbeweging en de wijze van (niet goed) samenwerken spelen daarin mee. Werkprocessen, storingen in die processen en gebrekkige communicatie zorgen soms voor te veel fysieke en mentale belasting bij medewerkers. Door dat te analyseren en te ordenen voorkom je ziekteverzuim en dus capaciteitsproblemen.’

Ook voor werken in onregelmatige diensten heeft GOC een specifieke cursus. Een ander belangrijk aspect is het checken van de fitheid van iedereen die in de organisatie werkt. Deze zogenoemde vitaliteitscheck met daarop volgende acties wordt gewaardeerd door ondernemingen die dit al toepasten, voorkwam al ernstig uitval en zorgt voor gezonder personeel en dus minder uitval. Bovenstaande opsomming van diensten is slechts een greep uit een groot aanbod bij GOC.

Werkmethodieken
De opleiders van GOC raden bepaalde methodieken aan. Zo gaat de methodiek 5S over werkplekorganisatie: het voorkomen om gereedschap en materialen kwijt te raken, wat veel tijdverspilling scheelt.

De Single Minute Exchange of Dies (de Japanse ‘Toyota- methode’ SMED) richt zich op het verkorten van omsteltijden. Ook zijn er technieken die de efficiency bevorderen door het werken in teamverband te verbeteren.

Joost Bogers, managing director IG Design Group, en Bas Burmanje, plant manager bij Van de Velde Packaging, vertelden in PRINTmatters magazine over hun visie op duurzaamheid en de ervaring met GOC. Deze interviews zijn binnenkort ook online te lezen. Mooi feit: beide productiebedrijven melden duurzame innovaties dankzij interne productontwikkeling.

Dit interview is onderdeel van ons artikel over duurzaamheid in PRINTmatters van december 2023. Lees ook het interview met Joost Bogers, managing director bij IG Design Group en Bas Burmanje, plant manager bij van Van de Velde Packaging Group.

Tekst: Robbert Delfos | Fotografie: Pim Ras | Foto boven: Aad Vollebregt, algemeen directeur bij GOC.