//

‘Ik kan nu in de zomer bijspringen op een andere afdeling’


Fluctueert je productie of heb je door ziekte of vakanties tijdelijk minder capaciteit? Dan is het handig als medewerkers meerdere technieken beheersen en daardoor flexibel inzetbaar zijn. En dat is precies wat Zalsman, één van de grootse drukkers van Nederland, stimuleert.

 “Wij streven ernaar dat 75% van de medewerkers twee druk- of nabewerkingstechnieken beheersen. Dat heeft niet alleen voordelen voor Zalsman omdat je dan beter kunt inspelen op fluctuaties in de productie. De afwisseling van ander werk draagt ook bij aan duurzame inzetbaarheid”, vertelt Debby van Triest, HR Businesspartner bij Zalsman.

Van vouwen naar snijden

Eén van de nabewerkers die zich onlangs verdiepte in een andere nabewerkingstechniek is  Yke Leurink. Hij bedient normaal gesproken de vouwmachines bij Zalsman, maar dook nu in de wereld van het snijden. “Ik hielp al wel eens mee op de snijafdeling, maar dat is toch wat anders dan dat je helemaal zelfstandig een snijmachine kan bedienen. In de opleiding heb ik bijvoorbeeld geleerd om snijprogramma’s te maken, voortgangscontroles te doen en problemen met de snijmachine op te lossen. Eerlijk is eerlijk, vouwen blijft voor mij het mooiste werk. Maar het is leuk om voor de afwisseling ook af en toe wat anders te doen. En de vakantieperiode komt eraan. Dan is het toch handig dat je makkelijk elkaar kunt overnemen?”

Mix van theorie en praktijk

Yke volgde de opleiding Machine Operator Snijden samen met een collega. Drie lesdagen vonden plaats in Veenendaal, twee dagen werd er aan de machine geoefend bij Zalsman en op de werkvloer bij een van de andere deelnemers. Voor Yke was het best even geleden dat hij in de schoolbanken zat, maar hij kijkt positief terug op zijn leertraject. “Ik vond het fijn dat ik van tevoren even online het lesmateriaal kon doornemen. Dan weet je een beetje wat je kunt verwachten. Als je normaal gesproken de hele dag aan de machine staat is het best even wennen om zes uur te zitten, maar daar hield onze trainer Jos rekening mee. We konden regelmatig even de benen strekken, er was een goede lunch tussendoor. De dagen vlogen eigenlijk voorbij. Wat ook helpt is dat Jos uit de praktijk komt, echt alles van snijden weet en op een fijne manier kennis deelt.”

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Het enthousiasme van Yke en andere collega’s die een opleiding volgen? Dat is aanstekelijk, merken ze bij Zalsman. “Als je al jarenlang in de productie werkt is het soms best spannend om weer te gaan leren. Hoe gaat dat dan, kan ik het (nog) wel? De verhalen van Yke en andere medewerkers werken drempelverlagend. Ze steken echt anderen aan met hun enthousiasme”, vertelt Debby.

Haar tip voor andere grafimediabedrijven? Maak leren en ontwikkelen een van de prioriteiten in je bedrijf. “We hebben ook wel geprobeerd om medewerkers mee te laten lopen met collega’s om een nieuwe techniek te leren, maar dat schiet er door de waan van de dag al snel bij in. Deze constructie waarbij medewerkers naar GOC gaan zorgt voor meer drive en continuïteit. Ja, het is een investering en je moet hiervoor medewerkers uitroosteren. Maar wij geloven dat de voordelen van het flexibel kunnen inzetten van medewerkers hier ruimschoots tegen opwegen.”