//

Machine operator snijden


Machine operator snijden

Algemeen:

Heb je kennisgemaakt met het werk als operator van de snijmachine, dan wil je natuurlijk ook de techniek beheersen. In de opleiding machine operator snijden leer je simpel gezegd een goed product te maken. Je leert nog meer over de machine, de verschillende materialen en snijtechnieken. En hoe je de productie controleert en eventuele fouten opspoort. Dat doe je op een praktijkgerichte manier, wat wil zeggen dat je aan de slag gaat met opdrachten uit jouw eigen praktijk en bedrijf. Samen met de andere deelnemers kun je ervaringen delen en tips uitwisselen, waardoor het leren nog gemakkelijker gaat

Voor wie is de opleiding machine operator snijden bedoeld?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die in een binderij werkt als machine operator aan de snijmachine en/of de opleiding basis operator heeft afgerond.

Wat leer je tijdens de opleiding machine operator snijden?
 • Wat er allemaal komt kijken bij het nabewerken van grafische producten in het algemeen en het snijproces in het bijzonder;
 • Hoe je een opdracht voorbereidt en de snijmachine op de juiste manier instelt en bedient;
 • Hoe je een akkoordproef maakt en onder begeleiding een product snijdt;
 • Hoe je controles uitvoert en eventuele afwijkingen signaleert en meldt;
 • Hoe je werk de best mogelijke kwaliteit behaalt.
Wat is het niveau van de opleiding machine operator snijden?

Je moet de opleiding tot basis operator hebben gevolgd óf al relevante werkervaring hebben opgedaan. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ontvang je het branche-erkende GOC-certificaat Machine operator snijden.

Wat is de duur van de opleiding machine operator snijden?

De opleiding duurt 5 dagen. Je sluit de opleiding af met een examen, bestaande uit een eindopdracht en het inleveren van een portfolio met opdrachten.

Verder ontwikkelen na deze opleiding?

Het vervolg op deze opleiding is Technisch operator snijden. Daarin leer je om helemaal zelfstandig orders te produceren.

Tijdens de opleiding staan 5 onderwerpen centraal:

 • Basis nabewerken
 • Vakkennis snijden
 • Machine kennis snijden
 • Voorbereiden productie
 • Werken aan kwaliteit

€ 1.840,- (excl. btw)

Bestaat uit:

 • leskosten
 • literatuur & materiaal
 • online leeromgeving
 • catering

Eventueel extra kosten:
Herkansing eindopdracht: € 375,- (excl. btw)

Subsidie mogelijkheden

De focus lag natuurlijk op snijden. Wat is de juiste aanleghoek, hoe wissel je een mes, wanneer gebruik je welke persdruk? En hoe configureer je de snijmachine optimaal? Maar er was ook ruim aandacht voor bijvoorbeeld papiereigenschappen, prepress en druktechnieken. “Snijders zijn in feite de klant van de drukker. Nu kunnen ze eventuele problemen effectiever oplossen”, vertelt opleidingscoördinator Frits Mes van Vistaprint.

Aan de training namen in totaal 12 snijders deel. Vanwege de verschillende nationaliteiten van de deelnemers werd de cursus in het Engels gegeven en is het lesmateriaal in het Engels vertaald. De evaluatie? “Die leverde alleen maar positieve reacties op. Het heeft echt wat toegevoegd voor deze snijders, mede omdat de trainer van GOC de snijmachines van haver tot gort kent.”

Lees hier het hele ervaringsverhaal.

Szymon Szymczak en Frits Mes, Vistaprint

Aanpak:

Deze opleiding is bijzonder interactief. Zelfanalyse, opdrachten, discussie, ervaringsuitwisseling en inbreng eigen praktijk maken het leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Om nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tussentijds en tot een half jaar na afloop van de opleiding contact onderhouden met de docent en andere cursisten.

Groepsgrootte:

maximaal 10 personen

Duur en studiebelasting:

5 dagen
Het examen bestaat uit portfolio opdrachten en een eindopdracht.

Toetsing en afsluiting:

Na afloop van de opleiding ontvang je na succesvolle afsluiting het branche-erkend GOC certificaat Machine operator snijden. Als machine operator snijden kun je doorstromen naar technisch operator snijden.

Inschrijfformulier

Plaats en data

11 september 2024, Veenendaal

Bel voor vrijblijvend advies van onze adviseurs:

(0318) 539 119

of stel je vraag per e-mail

Gerelateerde opleidingen