//

JP van Oord van der Vlies leidt nabewerkers op voor GOC


Goed nieuws voor grafisch professionals die willen groeien in nabewerking. Jan Piet van Oord van der Vlies verzorgt namelijk weer opleidingen in nabewerkingstechnieken voor GOC.

Jan Piet is een van de meest ervaren Nederlandse trainers op het gebied van nabewerking. In 1985 begon hij als leerling in de grafimediasector, waarna hij onder meer werkte als nabewerker bij boekbinderijen. Sinds 1995 zet hij zijn kennis en ervaring in als instructeur en trainer van grafisch professionals, waaronder ook een tijd als gastdocent bij GOC.

Aandacht voor nieuwe ontwikkelingen

Voor GOC gaat hij onder meer opleidingen verzorgen in snijden, vouwen en de verschillende vormen van brocheren en binden. In de opleidingen is er uiteraard aandacht voor technische ontwikkelingen in nabewerking, zoals het werken met nieuwe snij-, ril- of vouwprogramma’s of de optimalisatie tussen nabewerkingsmachines en de stapelrobot aan het einde van de lijn. “Met de opkomst van presets lijkt het vak van nabewerker makkelijker geworden, maar schijn bedriegt. Kennis van materialen en technieken en inzicht in het productieproces is harder nodig dan ooit.”

Van trucje naar inzicht

Want het is mooi als je razendsnel op precies de juiste knoppen kunt drukken. Maar wat als dat op een gegeven moment niet het gewenste resultaat oplevert? “Om te achterhalen waar het probleem zit, moet je snappen wat er in die machine gebeurt en wat bijvoorbeeld de invloed is van verschillende papiersoorten op je eindresultaat. Dat betekent dat je terug moet naar de basis.”

Productiviteitswinst in nabewerking

Als nabewerker word je bovendien steeds meer een systeemoperator, geeft Jan Piet aan. “Je hoeft minder aan de machine te doen, maar moet juist meer om je heen in de gaten te houden. Het is belangrijk dat je vooruit denkt en de volgende order al pakt en snij-, ril- of vouwprogramma al instelt terwijl de huidige draait. Daar is de grootste productiviteitswinst te boeken.”

Ook opleidingen in Engels en Duits

Jan Piet werkte verschillende periodes in het buitenland. Daardoor is hij ook in staat om opleidingen te verzorgen in het Engels of Duits. Zo traint hij op dit moment een groep Oekraïners voor een Amersfoortse drukkerij. “Ze hebben geen enkele grafische ervaring, maar zijn ontzettend gemotiveerd om het vak te leren. Sommigen staan na drie weken al zelfstandig aan de machine.”

Open inschrijving en incompany

GOC verzorgt niet alleen incompany opleidingen die aansluiten bij specifieke leervragen binnen drukkerijen en nabewerkingsbedrijven, maar ook nabewerkingsopleidingen met open inschrijving. Het gaat bijvoorbeeld om opleidingen tot basisoperator, machine operator of technisch operator. Jan Piet geeft die opleidingen op een praktijkgerichte manier, met oog voor verschillen in ervaring en kennis van deelnemers binnen een groep.