Kleur speelt een hoofdrol bij het verkopen van planten en bloembollen. Elburg-Smit, drukker van verpakkings- en promotiematerialen voor de botanische sector, zoekt daarom steeds naar manieren om colormanagement naar een nog hoger niveau te tillen.
Onlangs volgden acht medewerkers van het bedrijf uit Sassenheim een incompany cursus Colormanagement van GOC. Daarin draaide het om vragen als: hoe zorg je dat kleuren zo optimaal mogelijk worden overgedragen van het ene apparaat naar het volgende? En hoe richt je een colormanagementworkflow in die voldoet aan de ISO-normen?
Kleurinstellingen
Tijdens de cursus werden aan de hand van de theorie de huidige kleurinstellingen bij Elburg-Smit – dat onder meer labels, verpakkingen, wraps en cups produceert – onder de loep genomen. “Heel leerzaam om te zien
waar je nog kunt verbeteren. Zo liet de trainer bijvoorbeeld zien dat kleuren nog beter worden overgedragen als we afbeeldingen op een andere manier opslaan. We inventariseren nu hoe we onze instellingen verder kunnen perfectioneren”, vertelt ordermanager/ DTP’er Ruud Nijssen.
Elburg-Smit wil haar expertise op het gebied van bedrukking van kunststof en karton continu optimaliseren, onder andere via colormanagement. Alles om nóg beter te presteren op kleurgebied. Want dat is voor klanten van Elburg-Smit – met name kwekers, tuincentra en bouwmarkten – van groot belang. “Consumenten kopen planten en bloembollen op basis van een plaatje. De kleur van de bloem of plant op het drukwerk moet dus exact overeenkomen met de werkelijke kleur van de bloem. Of we dat nu printen of drukken.”
Voorspelbaarheid
Voor Elburg-Smit draaide het echter vooral om kennis opdoen over de colormanagementworkflow. “Binnen ons bedrijf zijn er veel mensen bezig met colormanagement. Als we iets willen veranderen – denk bijvoorbeeld aan een andere inktleverancier of een switch van een CMYK- naar een RGB-workflow -moet voor iedereen duidelijk zijn welke stappen we moeten zetten om naadloos over te gaan”, vertelt Nijssen.
De cursus heeft Nijssen en zijn collega’s inzicht gegeven in hoe je dat aanpakt. Volgende stap is een grondige procesinventarisatie en workflowbeschrijving, zodat straks voor iedereen inzichtelijk is hoe veranderingen in colormanagement voorspelbaar doorgevoerd kunnen worden. Dat moet niet alleen leiden tot meer grip, maar ook tot flexibiliteit. “Als we nu iets willen aanpassen, zoals een profiel, moeten we expertise inkopen. Daardoor maak je soms toch de afweging om het huidige profiel te blijven gebruiken. Het zou mooi zijn als we straks bij zulke veranderingen zelf in staat zijn om onze kwaliteitsnormen te handhaven.”
Ga voor meer informatie naar Colormanagement. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].