//

Praktisch leidinggeven


Praktisch leidinggeven

Algemeen:

Ben je doorgegroeid naar een leidinggevende functie vanwege jouw talent en harde werken? Voer je naast de dagelijkse werkzaamheden ook nog leidinggevende of coördinerende taken uit zoals de aansturing van een team of ploeg? Herken je jezelf? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Voor wie is de opleiding praktisch leidinggeven bedoeld?

Deze praktijkgerichte opleiding is bedoeld voor mensen die vanaf de werkvloer de productie aansturen. Naast de dagelijkse werkzaamheden heb je ook nog leidinggevende of coördinerende taken. Het gaat hierbij om vaktechnische aansturing en instructie geven aan productiemensen.

In de praktijk zien we dat de meewerkend voorman vaak doorgroeit naar een leidinggevende functie in de rol van meewerkend leidinggevende.

Wat leer ik in de opleiding praktisch leidinggeven?

In deze opleiding leer je wat leidinggeven is en krijg je inzicht in het gedrag van anderen en van jezelf. Je krijgt grip op de valkuilen en kwaliteiten van je team. Daarnaast leer je hoe je invloed kunt uitoefenen binnen de organisatie en op de inzet en ontwikkeling van de medewerkers van jouw team of ploeg.

Na afloop van de opleiding geef je leiding op een manier die bij jou en bij de organisatie past. Je kunt je eigen gedrag als leidinggevende aanpassen om resultaten te boeken met je team. Je kunt inspelen op wat teamleden motiveert en demotiveert. Je kunt de samenwerking in je team verbeteren. En je bent in staat om op een goede manier om te gaan met emoties, weerstand en conflicten.

Wat is het niveau van de opleiding praktisch leidinggeven?

Deze opleiding wordt gegeven op mbo 3+ werk- en denkniveau, op een herkenbare en praktijkgerichte manier. Om aan de opleiding deel te kunnen nemen moet je enige ervaring hebben in het vanaf de werkvloer aansturen van productiemensen.

Wat is de duur van de opleiding praktisch leidinggeven?

De opleiding duurt 6 dagen plus een afsluitende dag voor de eindpresentatie. Na afloop van de opleiding kun je nog een half jaar lang vragen stellen aan de docent.

Voordelen voor het bedrijf

Leidinggevende functies in het middenkader, waartoe de meewerkend leidinggevende behoort zijn belangrijk voor het welslagen van de organisatie. Ze zijn de verbinding tussen de spitsen en de verdediging. Ze moeten kunnen onderhandelen naar boven en beneden. Ze hebben overtuigingskracht nodig naar de medewerkers binnen het team om ze mee te krijgen in de visie van de organisatie. Ze hebben anderzijds ook overtuigingskracht nodig om het management te overtuigen van bepaalde zaken die op de werkvloer leven. Communicatie is het sleutelwoord. Een team beter aansturen leidt tot betere resultaten.

Verder ontwikkelen na deze opleiding?

Deze opleiding maakt onderdeel uit van het GOC Opleidingsmodel leidinggeven. Als praktisch leidinggevende kun je na afloop van de opleiding horizontaal doorstromen naar de opleiding Praktijkopleider en verticaal naar de opleiding Operationeel leidinggeven. Bij Operationeel leidinggeven ga je dieper in op leiderschap, communicatie en samenwerking. Ook is er in deze vervolgopleiding veel aandacht voor het meenemen van je team in veranderingen.

Informeer naar de diverse doorstroom- of verbredingsmogelijkheden binnen Management & Leidinggeven.

Tijdens de opleiding staan 3 onderwerpen centraal:

  • Thema 1: leidinggeven de basis
  • Thema 2: effectief communiceren
  • Thema 3: leidinggeven op de werkvloer

€ 2.205,- (excl. btw)

Bestaat uit:

  • leskosten
  • literatuur & materiaal
  • online leeromgeving
  • catering

Subsidie mogelijkheden

Als waardevol wordt ervaren:

  • De handvatten die worden meegegeven om in de praktijk te gaan gebruiken.
  • Het reflecteren van praktijkervaringen met theorie.

 

Aanpak:

Tijdens de opleiding ben je actief met de leerstof bezig. Zelfanalyse, opdrachten, discussie, ervaringsuitwisseling en inbreng eigen praktijk maken het leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten opdrachten. Hierin worden verschillende
werkvormen gehanteerd waarin de reeds bij jouw aanwezige kennis gekoppeld wordt aan nieuwe informatie. Om nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen kun je tussentijds en tot na een half jaar na
afloop van de opleiding contact onderhouden met de docent en andere cursisten.

Groepsgrootte:

maximaal 10 personen

Duur en studiebelasting:

6 dagen en een eindpresentatie.

Examinering en afsluiting:

Het examen bestaat uit het maken van een aantal opdrachten op de eigen werkplek of vanuit huis en een eind presentatie. Na afloop van de opleiding ontvang je na succesvolle afsluiting het
branche-erkend GOC certificaat ‘Praktische leidinggevende’.

Inschrijfformulier

Plaats en data

09 oktober 2024, Veenendaal

Bel voor vrijblijvend advies van onze adviseurs:

(0318) 539 119

of stel je vraag per e-mail

Gerelateerde opleidingen