//

Technisch operator snijden


Technisch operator snijden

Algemeen:

Voor een goed product heb je niet alleen een goede machine nodig, maar ook een vakman. In de opleiding technisch operator snijden leren operators om zelfstandig orders te produceren. Je leert natuurlijk hoe je de machine op de juiste manier moet bedienen. Maar je bent na deze opleiding vooral ook in staat zijn om storingen te signaleren en op te lossen. Ook ben je medeverantwoordelijk voor de technische conditie van de machine door inspecties en onderhoudstaken uit te voeren zoals het vervangen van het mes van de snijmachine. Na deze opleiding heb je alle kennis die nodig is om zelfstandig een goed afgewerkt product te maken.

Voor wie is de opleiding technisch operator snijden bedoeld?

Deze praktijkgerichte opleiding is bestemd voor operators aan een snijmachine die zelfstandig de machine bedienen. Om de opleiding te kunnen volgen moet je de opleiding machine operator snijden hebben gevolgd of je moet relevante werkervaring hebben.

Wat leer je tijdens de opleiding technisch operator snijden?
 • Hoe je zelfstandig de snijmachine instelt en als dat nodig is bijstelt;
 • Wat er nodig is om een order van hoge kwaliteit en in de juiste hoeveelheid te maken en hoe je dat kunt doen;
 • Hoe je storingen kunt opsporen en verhelpen;
 • Een onderhoudsplan opstellen en uitvoeren;
 • Productiegegevens registreren.
Wat is het niveau van de opleiding technisch operator snijden?

Deze opleiding is heel interactief en gericht op jouw eigen praktijk. Hij wordt gegeven op mbo werk- en denkniveau. Daarom is het belangrijk dat je in staat bent om zelfstandig de snijmachine te bedienen. Samen met de andere deelnemers leer je door ervaringen uit te wisselen en door opdrachten te maken die passen bij jouw bedrijf. Je kunt zelfs tot zes maanden na de opleiding contact houden met je docent en de andere deelnemers. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ontvang je het branche-erkende GOC-certificaat Technisch operator snijden.

Wat is de duur van de opleiding technisch operator snijden?

De opleiding duurt 5 dagen. Het examen bestaat uit een praktijkopdracht (de zogeheten proeve van bekwaamheid) en het inleveren van een portfolio met gemaakte opdrachten.

Verder ontwikkelen na deze opleiding?

Als technisch operator kun je doorgroeien naar procesoperator of naar praktijkopleider.

Tijdens de opleiding staan 5 onderwerpen centraal:

 • Procesvariabelen
 • Productie snijden
 • Productie afronden
 • Procesverstoringen
 • Procesbeheersing en onderhoud

€ 1.840,- (excl. btw)

Bestaat uit:

 • leskosten
 • literatuur & materiaal
 • online leeromgeving
 • catering

Eventueel extra kosten:
Praktijkexamen of herkansing praktijkexamen: € 375,- (excl. btw)

Subsidie mogelijkheden

De focus lag natuurlijk op snijden. Wat is de juiste aanleghoek, hoe wissel je een mes, wanneer gebruik je welke persdruk? En hoe configureer je de snijmachine optimaal? Maar er was ook ruim aandacht voor bijvoorbeeld papiereigenschappen, prepress en druktechnieken. “Snijders zijn in feite de klant van de drukker. Nu kunnen ze eventuele problemen effectiever oplossen”, vertelt opleidingscoördinator Frits Mes van Vistaprint.

Aan de training namen in totaal 12 snijders deel. Vanwege de verschillende nationaliteiten van de deelnemers werd de cursus in het Engels gegeven en is het lesmateriaal in het Engels vertaald. De evaluatie? “Die leverde alleen maar positieve reacties op. Het heeft echt wat toegevoegd voor deze snijders, mede omdat de trainer van GOC de snijmachines van haver tot gort kent.”

Lees hier het hele ervaringsverhaal.

Szymon Szymczak en Frits Mes, Vistaprint

Aanpak:

Deze opleiding is bijzonder interactief. Zelfanalyse, opdrachten, discussie, ervaringsuitwisseling en inbreng eigen praktijk maken het leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Om nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tussentijds en tot een half jaar na afloop van de opleiding contact onderhouden met de docent en andere cursisten.

Groepsgrootte:

maximaal 10 personen

Duur en studiebelasting:

5 dagen
Het examen bestaat uit portfolio opdrachten en een proeve van bekwaamheid.

Toetsing en afsluiting:

Na afloop van de opleiding ontvang je na succesvolle afsluiting het branche-erkend GOC certificaat Technisch operator snijden. Als technisch operator snijden kun je doorgroeien naar procesoperator of naar praktijkopleider.

Inschrijfformulier

Plaats en data

02 september 2024, Veenendaal

Bel voor vrijblijvend advies van onze adviseurs:

(0318) 539 119

of stel je vraag per e-mail

Gerelateerde opleidingen