//

Peggy groeit door training als meewerkend teamleider


Leidinggeven aan een team waarin je zelf meewerkt. Dat is soms best uitdagend! Zeg je er wat van als iemand te lang pauze houdt? En hoe coach je collega’s die allemaal anders zijn? Peggy Lindeman leerde er veel over in de training praktisch leidinggeven van GOC.

Deze vierdaagse maatwerkopleiding is samengesteld uit onderdelen van de zesdaagse training praktisch leidinggeven die recent volledig is vernieuwd. Aan bod kwamen onder meer de rol en functie van (meewerkend) teamleider, communicatie en gesprekstechnieken, omgaan met weerstand en leidinggeven vanuit jouw eigen persoonlijke stijl.

Spannend én leerzaam

“Vooraf vond ik het wel spannend. Ik dacht dat ik van alles in mijn hoofd moest stampen, zag op tegen het huiswerk. Maar deze training was heel leuk en leerzaam. Ik heb vooral veel over mezelf als leidinggevende geleerd. Ik weet bijvoorbeeld nu hoe ik gewoon gezellig met collega’s kan omgaan en tegelijkertijd streng kan zijn als het nodig is”, vertelt Peggy.

Peggy is één van de meewerkend teamleiders van Checkpoint Apparel Labeling B.V. Checkpoint maakt RF-labels, RFID-labels en brandlabels voor retailers, modemerken en kledingfabrikanten. Bij het bedrijf in Terborg werken circa 200 medewerkers. Peggy volgde de training met twee nieuwe shiftleaders.

“Dat vond ik heel leuk. Je leert elkaar tijdens zo’n training veel beter kennen. Ik vond het ook interessant om te horen hoe zij situaties aanpakken. Sinds de training overleggen we meer met elkaar. Dat is fijn, want we gaan binnenkort verbouwen en komen dan met elkaar op één afdeling te werken”, vertelt Peggy.

Oefenen met lastige situaties

Tijdens de incompany training oefende Peggy ook met lastige situaties die je tegenkomt als leidinggevende. “Hoe ga je bijvoorbeeld om met een collega die vrij wil, terwijl het écht niet kan? Onze trainster Caroline speelde dan de collega die maar blijft doordrammen. Je merkt dan echt wat het met je doet en bespreekt met elkaar hoe je rustig kunt blijven en op de juiste manier reageert.”Peggy merkt dat ze sinds de training nog sterker in haar schoenen staat als teamleider. Ook let ze goed op haar voorbeeldrol. “Ik ben iemand met het hart op de tong. Als er iets niet lukt, kan ik nog wel eens tekeergaan. Niet tegen collega’s hoor, maar tegen machines. Dat probeer ik nu anders te doen.”

Persoonlijke overwinning

De training was voor Peggy ook een kleine overwinning op haarzelf. Want een eindpresentatie geven? “Dat is niet zo mijn ding. Ik ben bijvoorbeeld niet zo goed met Powerpoint. Ik was best zenuwachtig, maar ik heb er veel door geleerd en achteraf was ik trots op mezelf. Ik ben best lang onzeker geweest doordat ik vroeger gepest ben. Tijdens deze training realiseerde ik me: ik heb dit toch maar mooi bereikt.”

Zou ze de training aanraden aan andere (meewerkend) teamleiders? “Absoluut”, zegt Peggy. “Je hebt er echt wat aan. Trainer Caroline weet bovendien niet alleen veel van leidinggeven, ze is ook een heel fijn en warm persoon. Dat maakt de training heel ontspannen.”

Foto vlnr: Peggy, Astrid, Vesna en Caroline


Over de training praktisch leidinggeven

De zesdaagse training Praktisch leidinggeven is gericht op teamleiders, shiftleiders en voormannen die zelf meewerken op de werkvloer. Tijdens het eerste blok van 2 dagen gaat het over jouw rol, je positie in de organisatie, motivatoren en drijfveren en competenties die je nodig hebt als aanspreekpunt. In het tweede blok wordt ingezoomd op communicatie, gesprekstechnieken, feedback en instructie. Het derde blok staat in het teken van opkomen voor jezelf, omgaan met weerstand en stresshantering. De laatste dag focust op coachingsvaardigheden, je eigen leiderschapsstijl en sparren met jouw leidinggevende.

Bekijk wanneer de training start of boek in company

De training Praktisch leidinggeven bestaat uit zes dagen. De training kan in company en op maat gegeven worden. Ook is het mogelijk om de training op een trainingslocatie van GOC te volgen. Tijdens de training hebben deelnemers toegang tot een online leeromgeving met informatie en oefeningen. Bekijk hier wanneer de eerstvolgende training start of ontdek meer over incompany mogelijkheden.