//

Praktijk-studiedag voor BBL-leerlingen bij Joh. Enschedé


Op 18 juni vond er een eerste praktijk-studie dag plaats met leerlingen van de GOC opleiding BBL grafisch operator bij waardedrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé.

Via Marcel Klok, initiatiefnemer en commercieel directeur bij een van oudste familiebedrijven in Nederland maakten de leerlingen kennis met de geschiedenis van het bedrijf en de grafische techniek. De start was in de garage de ‘de Appelaar’, voorheen de kluizen van de Koninklijke Joh. Enschedé.

 

 

De route werd vervolgd naar de tentoonstellingsruimte Noord Hollands Archief, ‘Drukkerij van Waarde’. Een archief met drukwerk, drukpersen, gereedschappen, letters, matrijzen, ontwerpen van bankbiljetten, postzegels en eerste drukken.

 

Beveiliging van bankbiljetten

Tijdens de rondleiding vertelde Marcel Klok hoe het bedrijf internationaal zo’n succes werd en nog steeds is. Ook kwam er antwoord op de vragen: Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? Hoe werd de nog bestaande ‘Oprechte Haerlemse Courant’ gemaakt? De erfenis van Oxenaar en Drupsteen als het gaat om de laatste gulden biljetten en de vraag: Hoe doe je dat eigenlijk, bankbiljetten ontwerpen? Leuk weetje: een muziekschrift was de basis voor de eerste beveiliging van bankbiljetten.

Augmented Reality

Na deze rondleiding bezocht de groep in ‘de Waardepolder’ in Haarlem het zwaar beveiligde gebouw van de Koninklijke Joh. Enschede. Klok vertelde over de vele innovaties van het bedrijf om een brug te maken naar de nieuwste ontwikkelingen op grafisch en media gebied waar de Koninklijke Joh. Enschede nu mee bezig is. Er werd een inkijk gegeven in de ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality, Virtual Reality en Artificial Intelligence in combinatie met drukwerk.

Plaatdruk

En er is gesproken over huidige projecten en vraagstukken over koppeling tussen drukwerk en media en toepassingen op het gebied van beveiliging, digitalisatie en drukwerk. De leerlingen kregen in de drukkerij info over specifieke technieken zoals plaatdruk/Intaglio en Iris druk. Op de Design & Origination afdelingen werd uitleg over Direct Laser Engraving Technology (DLE), Colormanagement en andere prepress technieken.

Bel of mail voor meer informatie over de BBL-opleiding of het aanbieden van een rondleiding voor leerlingen of geïnteresseerden in de branche: 0318-53 91 11, [email protected]

De basis voor dit verslag is afkomstig uit de publicatie van PRINTmatters van 25 juni 2021.