//

‘Ik kan de opleiding direct toepassen in de praktijk’


Desiree Krol en haar collega Arnold Heerooms kregen van hun werkgever Gigaprint de kans om een opleiding voor leidinggevenden te volgen.

Desiree geeft bij het high tech ICT- en printbedrijf in Almere dagelijks leiding aan zo’n 20 collega’s. Na de afronding van de opleiding Operationeel leidinggevende staat ze met meer zelfvertrouwen op de werkvloer, vertelt ze. “Mijn grootste struikelblok was mijn onzekerheid. Dat heeft deels te maken met het feit dat ik voorheen direct samenwerkte met de groep mensen waaraan ik nu leiding geef. Door die veranderende rol vind ik het bijvoorbeeld soms lastig om iemand aan te spreken op zijn gedrag. Het leuke was dat mijn medecursisten daar ook tegenaan lopen.”

Caroline Harder is één van de docenten die betrokken is bij de opleiding die Desiree volgde. Omdat de opleiding uit 12 dagen bestaat, is er volop gelegenheid om de lessen toe te passen op de werkvloer, vertelt ze. “Deze opleiding is echt bedoeld voor mensen zoals Desiree, die al een tijdje ervaring hebben in het leidinggeven aan uitvoerende medewerkers in een productieomgeving. De cursisten krijgen invalshoeken, methodieken en instrumenten aangereikt die ze direct in de praktijk kunnen gebruiken. Ze leren niet alleen te kijken naar zichzelf en de manier waarop ze leidinggeven, maar ook naar wat hun collega’s van hen nodig hebben. Hoe ga je het gesprek aan met iemand die steeds te laat komt? Of met de collega die te vaak op zijn telefoon zit? En hoe communiceer je met iemand die de Nederlandse taal niet machtig is? Dat oefenen we tijdens de les, waarna ze het in de praktijk daarna kunnen toepassen.”

Arnold Heerooms, collega en rechterhand van Desiree, is nog bezig met de opleiding Operationeel leidinggeven. “Tijdens de eerste lessen leer je om naar jezelf te kijken. Wat voor soort leidinggevende ben je? Wat doe je op de automatische piloot en waarin zou je jezelf kunnen ontwikkelen? Mijn valkuil is bijvoorbeeld moeite met delegeren. Van de docenten krijg ik handvatten om dat te verbeteren. Je kunt merken dat ze weten waarover ze praten. Ook de gesprekken met medecursisten zijn prettig. Net als ik sturen de meesten van hen de productie aan en combineren ze dat met leidinggevende en coördinerende taken. Zij hebben te maken met dezelfde processen, maar in een andere werkomgeving. Dat is heel leerzaam.”

Voor Desiree vormden de bedrijfsbezoeken die als onderdeel van de opleiding werden gepland een hoogtepunt. “Je ziet niet alleen hoe medecursisten met hun team samenwerken, maar je proeft ook de sfeer, ziet hoe een afdeling is ingericht en hoe de processen zijn georganiseerd. Ontzettend leuk en leerzaam.”

Voor meer informatie over de twee leidinggevende opleidingen: