//

‘Soms kan de insteltijd tot wel een kwartier per order omlaag’


In veel verpakkingsbedrijven is nog winst te halen in het nabewerkingsproces. Tijdens de opleiding Stansen en Vouwplakken van GOC leren nabewerkers hoe ze bijvoorbeeld insteltijden verkorten en de productiesnelheid verhogen.

Op 25 maart staat een nieuwe editie van de opleiding op het programma. Er zijn nog enkele plekken vrij. Rob Massar is één van de trainers in de opleiding. Het belangrijkste wat hij probeert te bereiken in de opleiding? Dat nabewerkers zelf gaan nadenken hoe ze hun werk nog beter kunnen doen.

Zelf nadenken: kan het slimmer?

“Je start ‘s ochtends de lijn op, doet 3 tot 4 handelingen en dan ga je draaien. Maar wat doe je nou precies, waarom en kan het ook slimmer? Tijdens de opleiding laten we daar nabewerkers op veel verschillende manieren over nadenken”, vertelt Rob. “We doen bijvoorbeeld vaak een oefening waarbij ze samen met een werkinstructie een boot moeten vouwen. De materialen liggen bewust ver uit elkaar. Je ziet vaak dat ze eerst gewoon beginnen, maar halverwege beseffen dat het slimmer is om de taken gericht te verdelen en de materialen anders neer te liggen.”

De les? Ook in het productieproces is vaak winst te behalen met kleine aanpassingen. Van het op zak hebben van sleutels die je vaak gebruikt tot het benutten van data uit eerdere orders, waardoor je niet meer elke keer blanco hoeft te beginnen aan het instellen van een machine. “Soms hoor ik dat de insteltijd met wel een kwartier per order kan worden teruggedrongen. Reken maar uit hoeveel dat per jaar oplevert.”

Van machinebeheersing tot procesoptimalisatie

De opleiding Stansen en Vouwplakken bestaat uit drie blokken en duurt in totaal 14 dagen. In het eerste blok denken de nabewerkers na over het volledige productieproces en komen thema’s als veiligheid en duurzaamheid aan bod. In het tweede blok ‘zoomen’ de deelnemers in op hun nabewerkingsspecialisatie: vouwplakken of stansen. In dit deel van de opleiding kijkt Massar met vouwplakkers gericht naar het voldoen aan klanteisen en de bediening en het onderhoud van vouwplakmachines. Ook alle vouwplaktechnieken komen voorbij: van langsnaad tot autolock en 4 tot 6-puntssluitingen. Het derde blok gaat over het oplossen van problemen en optimaliseren van processen. Hoe stel je machines sneller in, hoe verhoog je productiesnelheden en hoe los je veelvoorkomende problemen op zoals een valse vouw of een klepje dat niet goed sluit? Dat zijn zaken die Massar met de deelnemers bespreekt.

Leren van elkaar en door te doen

“Dat doe ik op een zo praktisch mogelijke manier. De deelnemers en hun werksituatie staan voor mij centraal. Ik probeer hun vragen en uitdagingen zoveel mogelijk te verwerken in mijn lessen en ze zelf aan het werk te zetten of aan het woord te laten. Het leuke is dat deelnemers daarbij ook veel van elkaar leren, doordat ze ontdekken hoe het nabewerkingsproces bij andere bedrijven is ingericht.”

Docenten uit de praktijk

Rob Massar (Vouwplakken) werkte zelf jarenlang bij een grafisch bedrijf, waar hij onder meer aan de vouwlijn en de stanslijn stond.
Trainer Marcel de Zwart (Stansen) is gestart als stansvormmaker en neemt 30 jaar praktijkervaring mee in de opleiding. Onder andere ook vanuit zijn eigen kartonnage bedrijf.
Docenten uit de praktijk dus, die met interactie en praktijkvoorbeelden de voorkomende problemen behandelen en techniek gericht invulling geven aan de opleidingen.

Meer weten? Kijk bij onze opleidingen:

Of bel naar 0318-539119.