//

Van dtp’er naar vormgever die denkt in concepten


Hoe kun je als innovatieve drukkerij klanten zoals reclamebureaus nog beter van dienst zijn? Nou, onder meer door conceptmatig mee te denken over campagnes en uitingen. Arjan Kole van Lulof uit Almelo volgde daarom de opleiding ‘Grafisch (media) vormgever’.

“Ik ben bij Lulof dtp’er in de prepress en doe er de opmaak en vormgeving van allerlei soorten drukwerk. Ik controleer aangeleverde drukwerkbestanden, zorg voor de imposities en drukvormen (CTP). Tevens houd ik mij bezig met de inrichting van WebBrand.nl, ons online portal waarmee klanten zelf hun communicatie-uitingen kunnen maken op basis van vastgelegde huisstijl- en beeldelementen”, vertelt Kole.

Niet alleen drukken, maar ook creëren

In de afgelopen jaren ontwikkelde Lulof zich tot een high end drukkerij die klanten ook ondersteunt op het gebied van creatie. Dan is het handig wanneer je dtp’ers ook conceptmatig kunnen denken en goed kunnen sparren met bijvoorbeeld de vormgevers van een reclamebureau. Precies wat je leert in de opleiding ‘Grafisch (media) vormgever’ van GOC.

Leren via praktijkgerichte opdrachten

Tijdens deze 18-daagse opleiding ging Arjan Kole onder meer aan de slag met het vormgeven van een campagne, logo’s, huisstijlhandboeken, posters, omslagen, magazines, websites en apps. Daarbij kwamen telkens drie onderwerpen aan bod: typografie-, kleur- en vormkeuze. “Onze docent vertelde vol passie en enthousiasme over zijn vakgebied. Dit heb ik als zeer prettig ervaren. Daarnaast gaf hij naast goede uitleg en tips aan wat de eventuele valkuilen kunnen zijn van een ontwerp.”

Vanuit een concept naar een ontwerp

Kole heeft in zijn dagelijks werk volop baat bij de opleiding. “Ik kan nu op een betere manier een concept ontwikkelen, van daaruit tot een ontwerp komen, daardoor het ontwerp beter motiveren om het vervolgens te presenteren. Bij een vormgevingsopdracht was ik snel geneigd om direct achter de computer te kruipen. Ik pak nu eerst een potlood met schetsboek en ga dan de briefing visualiseren. Aan de hand van deze schetsen creëer ik meerdere aanknopingspunten om tot een nog beter resultaat te komen om het vervolgens uit te werken met de grafische programma’s. Aangezien het vormgeven van websites en apps ook aan de orde kwamen, wil ik mij nu ook meer verdiepen in het technische gedeelte hiervan. Daarom heb ik mij ook ingeschreven voor de opleiding ‘Wordpress voor Vormgevers’.”