//

‘Fijn dat er praktijkgericht wordt lesgegeven’


De grafische wereld verandert hard. Nieuwe ontwikkelingen zorgen regelmatig voor veranderingen op de werkvloer. Zo ook bij Nedag Uitgevers, het mediabedrijf verantwoordelijk voor het Nederlands Dagblad (ND). Opmaakredacteur Egbert Bonte volgde daarom het afgelopen jaar drie cursussen Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign bij GOC.

“Tegenwoordig verloopt het maken van een krant compleet anders dan voorheen”, vertelt Egbert Bonte. De opmaakredacteur werkt 33 jaar bij het ND en zag het bedrijf in die tijd grote veranderingen doormaken. “Zelf was ik lange tijd actief met applicatiebeheer binnen het grafisch bedrijf. Toen die tak werd afgestoten, kon ik blijven werken bij het ND als opmaakredacteur. Ik verwerk zakelijke advertenties en familieberichten. Zoek beelden bij artikelen en bewerk deze. En ik houd me bezig met vormgeving. Omdat mijn taken van de ICT-kant naar de productiekant verschoven, liep ik op een gegeven moment aan tegen een hiaat in mijn vaardigheden en kennis op het gebied van beeldbewerking.”

In een groot bedrijf als het ND zit er intern genoeg kennis van beeldbewerking. “Toch kun je niet steeds een collega erbij roepen. Het is ook zonde van de tijd en kosten om werkzaamheden te moeten uitbesteden aan anderen. Kortom, tijd om daar zelf mee aan de slag te gaan.”

Praktijkgerichte trainingen
Bonte volgde het afgelopen jaar drie praktijkgerichte trainingen bij GOC, gericht op beeldbewerking. In de zomer van 2017 de zesdaagse cursus InDesign, in het najaar de vijfdaagse cursus Photoshop en afgelopen januari/februari sloot hij af met een vijfdaagse Adobe Illustrator. “Deze zijn ook aaneengesloten te volgen,  afgesloten met een examen, met als resultaat het branche-erkende certificaat DeskTopPublishing CC. Helaas heb ik vanwege de factor tijd moeten besluiten om dit niet te doen.”

De keuze voor GOC was een bewuste, vertelt Bonte. “Het is een bekende partij in de branche. Zelf heb ik in het verleden op grafisch gebied meerdere cursussen gevolgd via GOC, wat me goed bevallen is. Prettig vond ik dat er vanuit de praktijk lesgegeven wordt in een kleinschalig klassikaal verband, met vier tot zes mensen tegelijk. Hierdoor is er voldoende ruimte voor overleg en uitleg. Iets wat mijn collega’s misten in soortgelijke cursussen bij andere aanbieders.

Die klaagden over te veel zelfredzaamheid. Ik heb in deze cursussen juist veel begeleiding ervaren van de GOC-trainers. Zij komen natuurlijk de wereld aan cursisten tegen, ieder met hun eigen achtergrond en werk sores. Daardoor hebben ze veel ervaring in onze branche en kunnen ze heel gericht de vertaling maken van de theorie naar de dagelijkse praktijk.”

Uit je comfortzone
Zelf is hij na afloop van de cursussen meer dan tevreden. “Ik kan het iedereen aanraden om op cursus te gaan. Na zoveel jaren in het vak zit je naar mijn ervaring vastgeroest in hoe je het altijd hebt gedaan. Het is dan goed om eens uit je comfortzone te stappen en verder te kijken dan je eigen vertrouwde werkomgeving. Een cursus houdt je fris. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, uit andere bedrijven, en je hoort hun ervaringen, hoe zij iets aanpakken. Dat vond ik erg inspirerend.”

Op dit gebied kan Bonte nu zelfs zijn ervaren collega’s adviseren over bepaalde zaken in InDesign, Photoshop of Illustrator. “Deze softwarepakketten zijn in de afgelopen jaren flink opgeschaald. Je leert trucjes en procedures die je niet kende. Mijn collega’s vragen wel eens hoe bepaalde handelingen bij de cursus langsgekomen zijn. Wie had dat een jaar geleden gedacht?”

Ga voor meer informatie naar Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop. Of neem contact met ons op via 0318 – 53 91 29 of via [email protected].